Shubhi

Penulis merupakan seorang usahawan. Memiliki beberapa syarikat sendiri dan perkongsian dan diuruskan oleh kumpulan pengurusan yang hebat. Selesa dengan gaya hidup yang sederhana dan ringkas. Selain menulis dan membaca penulis juga aktif membimbing usahawan lain melalui program HR Biz Coaching. Jika anda ingin berbual dan ajak penulis minum kopi O, sila whatassp ke 013-3360807

Author Archives: Shubhi

4 tanda bisnes ada masalah pekerja dan cara atasinya

By | 20/03/2017

Masalah pekerja dalam bisnes adalah satu perkara biasa. Malah dalam banyak-banyak masalah yang usahawan hadapi, masalah pekerja merupakan masalah yang paling memeningkan kepala. Ada banyak kes yang saya temui di mana usahawan bertindak untuk jalankan perniagaan mereka secara solo. Lebih mudah dan tak peningkan kepala, kata mereka. Uruskan diri sendiri tidak sukar berbandingkan uruskan orang lain. Perlu bersedia… Read More »

Buang terus 13 perangai buruk ini kalau serius nak berjaya

By | 13/03/2017

Kalau anda memang serius nak berjaya dalam apa saja perkara yang dilakukan sekarang, 13 perangai buruk ini perlu dibuang terus dari bertapak dalam diri. Semua orang memang nak berjaya. Itu sikap biasa yang ada pada semua manusia. Yang membezakan antara anda dengan saya, juga antara kita dengan yang lain, hanyalah takrifan kejayaan sahaja. Masing-masing ada takrifan mereka tersendiri… Read More »

7 amalan pagi rutin yang perlu anda buat sebelum mula kerja

By | 07/03/2017

Saya nak kongsikan 7 amalan pagi rutin yang perlu anda semua buat sebelum pergi dan mulakan kerja. Secara umumnya 7 amalan pagi rutin ini lebih mudah diamalkan oleh mereka yang dah berjaya jadi seorang usahawan secara sepenuh masa. Saya kata, “berjaya jadi usahawan sepenuh masa”, bukan jadi usahawan berjaya. Hakikat anda mampu sara hidup dengan jadi seorang usahawan… Read More »

Kesan berganda terhadap usaha yang usahawan perlu tahu

By | 06/03/2017

Tahukah anda tentang kesan berganda yang boleh anda dapat apabila sesuatu usaha itu dilakukan secara istiqamah ? Kesan berganda ini saya gunakan sebagai gantian daripada perkataan ‘Compounding effect’ dalam Bahasa Inggeris. Puas saya cari dalam google perkataan yang sesuai untuk digunakan dalam bahasa melayu, tapi nampaknya, perkataan berganda adalah yang paling sesuai. Maksud kesan berganda Ada orang kata,… Read More »

25 kata-kata motivasi terkenal yang menarik untuk renungan

By | 27/02/2017

Ada banyak kata-kata motivasi yang terkenal diucapkan oleh samada orang yang terkenal ataupun para pemimpin hebat dari barat. Membaca kata-kata motivasi yang pernah mereka ucapkan dapat menaikkan semangat dan memberikan inspirasi kepada kita semua. Sudah tentu bagi kita yang muslim, tiada kata-kata paling baik yang dijunjung tinggi dan perlu diamalkan selain kata-kata sahih, junjungan besar Nabi Muhammad (Selawat… Read More »

4 tanda bisnes ada masalah kewangan dan cara atasinya

By | 20/02/2017

Masalah kewangan ? Masalah aliran wang tunai ? Ini salah satu masalah yang paling biasa, berlaku dalam mana-mana perniagaan. Ada usahawan yang alami masalah kewangan dari mula berniaga sampai sekarang tak habis-habis. Ada pula usahawan yang alaminya macam yoyo, kejap ada, kejap tiada. Yang semua usahawan mahukan adalah tak ada langsung masalah kewangan. Tiada masalah aliran wang tunai… Read More »

Semua perangai anda bergantung pada keadaan

By | 15/02/2017

Tahukah anda bahawa semua perangai anda amat bergantung pada keadaan di mana anda berada ? Mungkin ramai yang tahu tapi tak sedar dan tak ambil peduli. Dari dulu kita mudah sangat labelkan seseorang itu secara umum. Orang itu pemalu, orang itu mulut laser, orang itu pendiam dan macam-macam lagi seumpamanya. Saya pun percaya macam tu jugak. Orang kata… Read More »