Shubhi

Penulis ialah seorang usahawan yang berusaha untuk kekal hidup sederhana dan ringkas. Penulis memiliki beberapa syarikat yang diuruskan oleh kumpulan pengurusan yang hebat. Penulis juga aktif membimbing usahawan lain melalui Program HidupRingkas Biz Coaching.

Author Archives: Shubhi

4 tanda bisnes ada masalah kewangan dan cara atasinya

By | 20/02/2017

Masalah kewangan ? Masalah aliran wang tunai ? Ini salah satu masalah yang paling biasa, berlaku dalam mana-mana perniagaan. Ada usahawan yang alami masalah kewangan dari mula berniaga sampai sekarang tak habis-habis. Ada pula usahawan yang alaminya macam yoyo, kejap ada, kejap tiada. Yang semua usahawan mahukan adalah tak ada langsung masalah kewangan. Tiada masalah aliran wang tunai… Read More »

Semua perangai anda bergantung pada keadaan

By | 15/02/2017

Tahukah anda bahawa semua perangai anda amat bergantung pada keadaan di mana anda berada ? Mungkin ramai yang tahu tapi tak sedar dan tak ambil peduli. Dari dulu kita mudah sangat labelkan seseorang itu secara umum. Orang itu pemalu, orang itu mulut laser, orang itu pendiam dan macam-macam lagi seumpamanya. Saya pun percaya macam tu jugak. Orang kata… Read More »

6 cara mulakan perniagaan walaupun tak ada duit

By | 13/02/2017

Boleh kah seseorang itu mulakan perniagaan walaupun dia tak ada duit ? Samada duit simpanan, atau duit dari hasil harta warisan, untuk dijadikan modal permulaan ? Biasanya, ramai yang percaya bahawa nak mula buat apapun, sekecil manapun, apa saja jenis perniagaan, perlu ada modal. Atas sebab itulah, maka ramai yang berikan alasan tak ada duit modal, menyebabkan dia… Read More »

Dulu Ah Long, sekarang taukeh bisnes aiskrim

By | 08/02/2017

Saya terjumpa kisah menarik tentang seorang pemuda berbangsa Cina yang dulunya seorang Ah Long beri pinjaman duit, dan sekarang menjadi taukeh bisnes aiskrim dari akhbar Focus Malaysia. Akhbar bisnes Focus ini akan saya beli sekali sekala bila terlihat ada cerita menarik tentang bisnes di negara kita. Dalam naskah Focus Malaysia edisi mingguan yang ke-214 bertarikh 17 Jan –… Read More »

Insan unik dalam diri yang anda mungkin tak sedar

By | 07/02/2017

Dah lama saya pegang dan percaya bahawa saya insan unik. Bukan saja pada diri saya, malah semua orang yang bernama manusia merupakan insan unik. Termasuk anda yang sedang membaca artikel ini, anda juga, saya amat pasti merupakan seorang insan yang unik. Insan unik, perjalanan unik Antara ayat yang saya suka ulang adalah ayat berikut, ” Cipta sejarah kehidupan… Read More »

4 tanda anda ada masalah networking dan cara selesaikannya

By | 06/02/2017

Selesaikan masalah networking, kalau nak lancar dan permudahkan perjalanan bisnes anda ! Dunia perniagaan dengan networking tidak dapat dipisahkan sama sekali. Semakin baik aktiviti networking, semakin berpotensi perniagaan anda boleh pergi jauh. Bukan saja dalam dunia perniagaan, masalah networking juga boleh membantut dunia kerjaya makan gaji anda. Saya selalu pesan pada diri sendiri dan pada kawan-kawan usahawan dan bakal… Read More »

Menguruskan kakitangan dengan konsep ‘ latih dayang jadi tentera ‘

By | 01/02/2017

Menguruskan kakitangan memang sesuatu yang amat mencabar. Majoriti usahawan tentu setuju dengan apa yang saya katakan tu. Betul tak ? Dari pencarian saya dalam bab menguruskan kakitangan ini, setakat ini saya berjumpa hanya dua pendekatan utama. Menguruskan kakitangan cara barat Majoriti besar segala buku dari barat yang saya baca, begitu juga cadangan dari pakar motivasi perniagaan barat, mengambil pendekatan… Read More »