Category Archives: Kehidupan

9 kelebihan kenapa anda perlu amal gaya hidup ringkas dengan segera

By | 14/08/2017

Dah lama juga saya tak tulis pasal budaya atau gaya hidup ringkas yang merupakan tema blog ini. Bagi anda yang baru berkenalan dengan hidupringkas.com, mungkin punya persepsi yang blog ini khas untuk para usahawan. Jika anda punya persepsi sedemikian, memang tak menghairankan. Sebab banyak artikel yang menyentuh berkenaan dunia keusahawanan kat sini. Sebab utama banyak artikel pasal dunia… Read More »

Buat sasaran 100 perkara yang anda mahu capai sebelum mati

By | 10/07/2017

Pernahkah anda terlintas untuk buat senarai sasaran 100 perkara yang anda mahu capai sebelum mati? Mungkin ramai dah biasa dengar idea 100 destinasi yang anda perlu pergi sebelum mati. Itu satu idea yang amat menarik untuk disenaraikan buat mereka yang kaki mengembara. Ada juga siri TV kat Astro dulu yang saya selalu layan, menceritakan tempat-tempat yang dicadangkan kita… Read More »

Peluang ringkaskan hidup anda sempena menjelangnya syawal

By | 19/06/2017

Raya dah nak datang ! ini peluang untuk ringkaskan hidup dan seterusnya mulakan satu kehidupan baru selepas habis raya nanti. Sepanjang bulan ramadan ini, tentu ramai yang dah berjaya ringkaskan hidup dalaman dari segi kerohanian. Saya yakin anda juga merupakan salah seorang dari kumpulan mereka yang bernasib baik itu. Anda ialah insan terpilih yang berjaya ringkaskan kehidupan jiwa daripada… Read More »

18 jenis manusia beracun yang anda perlu elak dari jadi kawan rapat

By | 13/06/2017

Macam mana nak tahu samada anda ni, jenis manusia beracun ? Tau lebih tepat lagi, macam mana nak tahu perangai anda sebenarnya, di mata orang lain ? Cara paling mudah adalah dengan melihat perangai kawan-kawan rapat yang anda sering bertemu dan melepak bersama. Kalau majoriti kawan-kawan yang serng anda jumpa adalah dari kalangan manusia beracun, maka ada kemungkinan… Read More »

2 masalah besar dalam sistem persekolahan bantut kreativiti pelajar

By | 07/06/2017

Ada 2 masalah besar dalam sistem persekolahan yang kita ada, yang menghalang para pelajar dari menjadi kreatif. Setakat kreatif biasa-biasa sahaja memang para pelajar ada kemampuan tersebut. Tetapi, untuk menghasilkan tahap kreativiti yang hebat, jenis mereka yang berfikiran di luar kotak adalah sangat sukar. Tahap kreativiti berfikiran diluar kotak dengan idea yang mampu menggoncang dunia tidak ada lansung… Read More »

Bagaimana insuran gantikan budaya saling membantu orang kampung

By | 05/06/2017

Kedengaran suara tangisan bayi baru dilahirkan di atas rumah. Alhamdulillah ! bayi lelaki. Bidan tersenyum mengesahkan jantina bayi tersebut. Seorang lelaki yang sedang duduk menunggu atas pangkin di bawah rumah bayi itu dilahirkan, terus bingkas bangun. Dicapainya sebilah parang, terselit pada tiang di tepi dinding rumah kayu itu. Dengan tenang, dia berjalan perlahan menuju ke pinggir kampung masuk ke hutan.… Read More »

Bagaimana usaha kejar kesenangan berakhir dengan kesusahan

By | 29/05/2017

Sikap untuk sentiasa berusaha kejar kesenangan adalah satu sikap yang semua manusia kongsikan sejak dulu sampai sekarang. Kenapa anda luangkan masa, curahkan segala tenaga dan laburkan segala sumber yang anda miliki sekarang ? Tak lain dan tak bukan demi untuk kejar kesenangan keesokkan harinya. Tak ada orang yang tak mahukan kesenangan. Lagi cepat dia senang, lagi bagus. Kalau ada… Read More »