Category Archives: Kehidupan

Kenapa anda perlu jadi Pilot yang cekap dalam kehidupan

By | 24/04/2017

Artikel kenapa anda perlu jadi Pilot yang cekap dalam kehidupan ini, bukan nak cerita pasal drama Suri Hati Mr Pilot. Secara kebetulan saja idea berkenaan Pilot muncul dalam kepala. Bila saya buat sedikit pencarian dalam google pasal kisah Pilot, keluar pula banyak kisah berkenaan drama Suri Hati Mr Pilot. Drama tersebut ketengahkan jelitawan dan usahawan terkenal negara kita… Read More »

Buang terus 13 perangai buruk ini kalau serius nak berjaya

By | 13/03/2017

Kalau anda memang serius nak berjaya dalam apa saja perkara yang dilakukan sekarang, 13 perangai buruk ini perlu dibuang terus dari bertapak dalam diri. Semua orang memang nak berjaya. Itu sikap biasa yang ada pada semua manusia. Yang membezakan antara anda dengan saya, juga antara kita dengan yang lain, hanyalah takrifan kejayaan sahaja. Masing-masing ada takrifan mereka tersendiri… Read More »

Insan unik dalam diri yang anda mungkin tak sedar

By | 07/02/2017

Dah lama saya pegang dan percaya bahawa saya insan unik. Bukan saja pada diri saya, malah semua orang yang bernama manusia merupakan insan unik. Termasuk anda yang sedang membaca artikel ini, anda juga, saya amat pasti merupakan seorang insan yang unik. Insan unik, perjalanan unik Antara ayat yang saya suka ulang adalah ayat berikut, ” Cipta sejarah kehidupan… Read More »

Fenomena syok sendiri dan aplikasi dalam bisnes

By | 23/01/2017

Ini satu bab pada menyatakan fenomena syok sendiri dan bagaimana ianya boleh diguna pakai dalam bab perniagaan. Adapun kemudian daripada itu, ketahuilah oleh mu, dah lama tak dengar ayat begini. Masa zaman muda-muda cergas dahulu saya suka pergi beli kitab lama dan pergi tadah mengaji dengan guru-guru di masjid. Itu cerita masa kat kampung dululah. Kebanyakan kita akan… Read More »

Bantu Ah Kean, usahawan herba buka pintu kereta terkunci

By | 19/01/2017

Baru-baru ni, sebelum ke pejabat saya singgah sebentar di hentian tol USJ. Jam baru pukul 9 pagi, masih sesuai untuk singgah solat Duha sebentar kat hentian USJ tu. Selain dari singgah solat Duha di waktu pagi kat masjid, saya suka singgah di mana-mana perhentian PLUS yang ada kat sepanjang Lebuhraya. Entah kenapa suasananya sentiasa mendamaikan di mana-mana perhentian… Read More »

Susah senang tak kira bangsa, 2 faktor penentu kedudukan anda

By | 02/01/2017

Memang sahih ! susah senang tidak ada kena mengena dengan bangsa. Samada Melayu, samada Cina, Mat Saleh, India, Kelabit, Iban atau apa saja bangsa atau etnik, anda boleh jadi senang, dan boleh jadi susah. Mungkin ada yang akan tanya… Tapi ! bukankah apa yang melekat dalam genetik kita itu banyak memberi kesan terhadap apa yang berlaku pada kita… Read More »

fenomena Pareto dalam kehidupan seharian anda

By | 21/12/2016

Ada banyak berlaku fenomena Pareto dalam kehidupan seharian anda dan saya sebenarnya. Ia hanya terang dan nyata bila anda ambil masa untuk membuat sedikit analisa terhadap amalan dan aktiviti kehidupan seharian secara istiqamah. Untuk anda yang tak berapa jelas dengan apa yang dikatakan sebagai Prinsip Pareto, saya berikan sedikit penerangan kat sini. Anda juga boleh taip perkataan ‘pareto’… Read More »