Category Archives: Kewangan

4 tanda usahawan tertipu sibuk tapi bisnes tak untung

By | 17/04/2017

Adakah anda termasuk dalam kategori usahawan tertipu sibuk tapi hakikat sebenarnya bisnes anda tak buat untungpun ? Artikel ini nak buat sedikit pencerahan pada kawan-kawan usahawan kat luar sana yang mungkin sedar dan mungkin juga tidak sedar. Artikel ini adalah lanjutan dari siri-siri yang sama sebelum ini. Artikel yang fokuskan pada usahawan dan masalah dalam perniagaan. Kalau anda… Read More »

Keluar dari masalah duit dengan 3 amalan mudah ini

By | 10/04/2017

Anda ada masalah duit sekarang ? Jika anda sedang ada masalah duit, jangan risau sangat. Anda bukan keseorangan, anda seperti kebanyakan orang zaman sekarang. Ramai yang ada masalah duit. Ramai orang kat Malaysia ni, yang senantiasa di himpit dengan masalah duit yang tidak pernah cukup. Malah ada yang lebih menyedihkan. Ramai yang bertungkus lumus kononnya nak selesaikan masalah duit,… Read More »

4 tanda bisnes ada masalah kewangan dan cara atasinya

By | 20/02/2017

Masalah kewangan ? Masalah aliran wang tunai ? Ini salah satu masalah yang paling biasa, berlaku dalam mana-mana perniagaan. Ada usahawan yang alami masalah kewangan dari mula berniaga sampai sekarang tak habis-habis. Ada pula usahawan yang alaminya macam yoyo, kejap ada, kejap tiada. Yang semua usahawan mahukan adalah tak ada langsung masalah kewangan. Tiada masalah aliran wang tunai… Read More »

Dilema jaga duit dalam perniagaan yang anda perlu tahu

By | 09/01/2017

Kali ini nak kongsikan sedikit dilema jaga duit dalam perniagaan. Ini perkara yang biasa dilalui oleh ramai usahawan di luar sana. Ia lebih banyak berlaku kepada usahawan yang menjalankan perniagaan perkhidmatan. Dan perkhidmatan pula ditawarkan kepada entiti perniagaan juga. Dalam terma yang biasa kita dengar adalah, perniagaan jenis ‘Business to Business’. Jaga duit vs jaga untung Kita cuba buat… Read More »

Tips ringkas urus kewangan perniagaan kecil yang wajib dilakukan

By | 19/10/2016

Kali ini saya nak kongsikan bagaimana nak urus kewangan perniagaan kecil. Perkara ini wajib dilakukan oleh para usahawan yang mahu pergi lebih jauh dalam perniagaan yang sedang dilakukan. Saya tak terangkan secara terperinci sebab tak perlupun sebenarnya, jika anda memang seorang usahawan yang dahpun berniaga. Anda hanya perlu ambil panduan mudah ini dan terus lakukan dalam keadaan peka… Read More »

Buat perkara penting ini dahulu sebelum tingkatkan jualan

By | 17/10/2016

Perkara yang paling seronok buat usahawan bila perniagaannya dah berjalan lancar adalah, usaha untuk tingkatkan jualan perniagaannya. Proses sejak mula menceburkan diri sebagai usahawan biasanya akan berkembang seperti berikut, Dapat idea nak buat bisnes apa – Ini bukanlah satu perkara mudah sebenarnya. Ramai orang sedar yang dia memang teringin atau minat sangat nak jadi seorang usahawan. Mungkin idea… Read More »

Integriti akan tewas bila masuk bab duit, usahawan perlu waspada

By | 11/10/2016

Sepanjang pengalaman bertarung dalam dunia keusahawanan, saya dapati, bab duit merupakan salah satu dari cabaran yang amat berat untuk diurus dan dikawal oleh para usahawan. Mungkin ada dua saja perkara yang biasanya menjadi isu berat dalam melayari perjalanan di dalam dunia keusahawanan ini. 2 perkara itu adalah, Sumber manusia – antara masalahnya adalah kesukaran untuk mencari rakan niaga,… Read More »