cara mudah jimat minyak Tahukah anda bahawa ada jalan untuk jimat minyak kereta tanpa kurangkan jarak dan kekerapan perjalanan anda sebagaimana biasa?

Semua orang yang ada kenderaan sendiri dah tahu yang harga minyak kereta naik. Tak ada pilihan yang lebih baik, selain dari berusaha cari jalan untuk jimat minyak kereta.

Sebagai rakyat biasa kita tak ada kuasa untuk ubah keputusan kerajaan yang berpendapat masanya telah tiba untuk naikkan harga minyak.

Sekarang harga Ron95 dan jadi RM2.10 seliter. Itu jenis minyak yang biasa kita guna sejak harga minyak asyik naik kebelakangan ini.

Apa yang kita boleh buat dalam menghadapi situasi ini adalah mengawal penggunaan petrol. Kita perlu jimat minyak kereta untuk jimatkan jumlah duit yang keluar dari poket.

Berikut 5 langkah mudah untuk jimat minyak kereta:

  1. Buka boot kereta dan kosongkan – Ini langkah mula yang cukup mudah dan penting untuk kita laksanakan. Ada orang yang suka sumbat macam-macam benda ke dalam boot keretanya. Sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk teruskan aktiviti tersebut. Untuk jimat minyak kereta, anda mesti kurangkan beban yang dibawa oleh kereta. Jika sukar untuk kurangkan berat badan sendiri, maka kurangkanlah berat bebanan barang yang dibawa oleh kereta anda. Kotak barang, set golf, besi buruk dan lain-lain sila humban keluar dengan segera.
  2. Jangan isi minyak penuh – Ya! anda lancarkan perjalanan kereta jika isi minyak separuh sahaja dari ‘full tank’. Berat akan berkurangan sebanyak 0.7 kilo setiap satu liter yang anda kurangkan. Jika kita kurangkan 10 liter, bermakna berat kereta berkurangan sebanyak 7 kilo!. Kita boleh jimat minyak kereta bila bebanan berkurangan.
  3. Masukkan angin ngam dengan tayar – Jangan biarkan walau sedikitpun tayar kempis untuk jimat minyak kereta. Tayar kempis membebankan enjin untuk tarik kereta berjalan. Baca panduan pada tayar atau pada spesifikasi kereta jumlah angin yang sesuai. Anda boleh lihat pada sticker dekat frame pintu kereta untuk ketahui had angin optimum.
  4. Pergi servis kereta ikut jadual – Jangan lupa buat tuning kereta ke tahap optimum yang sesuai setiap kali servis. Lancarkan engin dengan tukar minyak enjin ikut jadual. Kelancaran enjin membuatkan pembakaran optimum dan sekali gus anda boleh jimat minyak kereta. Di samping itu minyak enjin yang sesuai juga penting untuk kelancarannya. Semak dengan pakar atau pembuat kereta anda.
  5. Ubah cara memandu – Pastikan anda tak bawa laju dengan melihat rpm sentiasa di bawah 2500 rpm. Pakai gear tinggi dengan segera, tukar gear sebelum 1500 rpm. Gear tinggi menjimatkan minyak. Bila berhenti pula jangan mengejut. Selangkah demi selangkah adalah lebih baik. Ini bermakna jangan tekan minyak untuk laju bila nampak lampu orange dan terpaksa brake mengejut sebab tak lepas. Jangan main brake tanpa sebab, ini membebankan kereta, oleh itu berhati-hati dan peka banyak membantu.

Cukuplah setakat 5 petua mujarab di atas untuk jimat minyak kereta. Jika anda amalkannya insyallah boleh jimat minyak kereta sehingga ke tahap 30%….tak percaya cuba sendiri dan selepas itu berikan komen di bawah.

Selamat memandu dan bergumbiralah dengan aktiviti jimat minyak kereta!!! Hidup perlu diteruskan. By Hann Liew. Baca lebih lanjut kat sini

Total
84
Shares

Subscribe

Subscribe now to our newsletter

58 comments

  1. Memang terbaik tips yang diberikan. Logik dan tak sangka pulak. Segala2nya boleh buat sendiri.
    Tapi kalau nak yg ekstream boleh kurang 20-30%. Saya ada terbaca kat satu website ni.
    Produk “Fuel Shark” di paternkan di Jepun. Nampak macam menarik . Boleh kurang 20-30% penggunaan. Tak tau mcm mana ok ker tak. Boleh pergi ker web site ni http://www.malaysiatrendshop.com . Kalau nak tgk atau share pendapat.

  2. Nak jimat lagi try masuk minyak Shell RM5 ringgit pastu masuk minyak Petronas RM5. Cuba try test tengok …. lambat habis

  3. masa isi minyak lubang tangki sebelah luar,tarik nozzle sampai habis sebab minyak dikira selepas kluar pam….maknanya yang ada dlam hose tu minyak kita punya la…bila hose lurus ,semua baki minyak akan turun..

  4. Kadang2 kita dah bawak slow utk jimat minyak. Tapi ada yg bawak lagi slow. Macam tu boleh buat jadi geram jugak sebab slow sangat kena follow dia dari belakang. Last2 hilang sabar, terus potong dan tekan minyak pecut laju2.. Haha..
    Anarm recently posted…Harga Domain 20 SenMy Profile

  5. Apasal entry ni macam aku pernah nampak dalam bahasa Inggeris? Isi sebijik pulak tu? Ko copy dan translate ke, atau ko penulis asal yang tulis semula dalam bm? Kalau bukan harap bg credit pada penulis asal. Peace.

  6. sebelum isi minyak baca bismilah….lepas isi minyak baca alhamdulillah..insyaallah, barakah.

  7. drive rpm bawah 2000 je (60-85km/j) mmg jimat..jalan awal10minit dr biasa supaya tak terburu2,,brek pun relax sbb tak laju..drive pun relax sbb tak rushing..kalau jam lain cite la

  8. Aku sokong kalau subsidi dihapuskan semua..harga minyak dinaikkan berlipat ganda agar Malaysia menjadi negara yg paling mahal dirantau asia..kalau dilihatkan tabiat pemanduan di Malaysia ni, jika boleh tekan pedal minyak hingga cecah ke lantai dan tayar belakang memotong tayar depan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

CommentLuv badge