cari idea perniagaanPernahkan anda rasa dunia seperti sempit, kerja terlalu banyak, masa seperti tak cukup dan diri terasa tidak bergerak dek pencapaian yang tak kemana?

Kalau anda dalam keadaan seperti itu sekarang, mungkin artikel ini saya khaskan untuk anda. Saya nak kongsikan satu teknik berkesan yang saya amalkan sendiri bagi meringankan minda dan seterusnya membuatkan kita jauh lebih produktif.

Ramai orang yang rasa masa tak cukup dan ada terlalu banyak nak dilakukan. Anda rasa seperti terdengar bunyi bising dalam kepala berdengung dek ligatnya minda berfikir untuk cuba mengatur semua urusan sekali gus.

Sebab jadi begitu ada kaitannya dengan cara kita bekerja sekarang di zaman moden ini. Ada banyak perbezaan antara cara kerja zaman dulu dengan zaman kerja zaman sekarang.

Sebab sukar nak jadi lebih produktif sekarang

Dulu tak ada golongan pekerja yang hampir 100% menggunakan pengetahuan dan minda. Zaman dulu bila sebut kerja lebih kepada aktiviti fizikal seperti buat rumah, mengukir, memburu, angkat barang dan seumpamanya.

Takrifan produktif zaman dulu tak asama dengan takrifan produktif zaman sekarang. Masa tu lebih senang nak ukut produktiviti. Semuanya boleh dikira secara fizikal hasil daripada kerja yang disiapkan.

Tapi bila masuk era zaman moden ini, ada orang yang langsung tak ada tugasan fizikal. Mereka masuk dalam kategori pengurusan yang kerjanya bukan pegang peralatan dan siapkan benda fizikal.

Mereka gunakan otak, mereka asyik meeting, bercakap, buat panggilan, bincang, tawar menawar dan seribu satu macam lagi yang susah nak kira.

Urusan kerja sebegitu lebih mencabar apabila ada terlalu banyak gangguan komunikasi 24 jam tanpa henti. Ada terlalu banyak urusan nak kena tengok. Mana urusan kerja, mana suruhan boss, mana tugasan peribadi, mana nak tengok keluarga… perghhh! berat kepala jadinya!

Lebih produktif dengan kosongkan  minda

Jika anda mahu jadi lebih produktif, anda perlu sesuaikan diri dengan cara kerja kosongkan minda. Buang bunyi bising dari dalam kepala dengan segera. Bunyi bising itu berlaku kerana anda buat kerja semuanya dalam kepala.

Jadi sebaik saja anda keluarkan aktiviti buat kerja dari dalam kepala. Minda akan menjadi lapang semula dan tenang. Bila minda tenang, kerja lebih hebat dan cekap. Anda akan mampu laksanakan lebih banyak lagi kerja yang lancar seperti air.

Dan yang paling penting, anda akan kelihatan sentiasa tenang dan dapat menjalani kehidupan yang lebih baik. Mari kita lihat teknik ringkas untuk anda amalkan di bawah selangkah demi selangkah agar kehidupan jadi lebih produktif.

Teknik fikir luar kepala untuk lebih produktif

 1. Pilih satu hari untuk buat persediaan ubah cara kerja – Oleh kerana anda mungkin tak biasa dengan teknik berfikir di luar kepala, anda perlukan satu hari yang agak panjang untuk buat satu permulaan ubah cara bekerja. Pilihlah hari yang sesuai. Hari itu perlu bebas dari gangguan samada kerja atau peribadi.
 2. Sediakan peralatan untuk curah keluar segala apa yang ada di dalam kepala anda – Peralatan boleh saja buku, boleh gadjet elektronik atau apa-apa saja. Saya orang lama, jadi lebih selesa guna buku nota.
  • Anda perlu senaraikan semua perkara yang difikirkan dalam kepala satu persatu sampai kosong kesemuanya. Tak kisah samada urusan peribadi seperti nak beli pasu bunga  atau urusan kerja seperti nak hantar sebut harga dan seumpamanya tidak terkecuali. Tulis satu persatu sampai selesai. Tak kisah berapa panjangpun dan masukkan sekali perkara yang anda fikir nak buat 2 atau 3 tahun lagi atau mungkin anda akan buat satu masa nanti. Asalkan itu semua sentiasa bermain di kepala anda, senarai keluarkanya segera.
  • Bila dah dikeluarkan kesemuanya dan dimasukkan dalam senarai. Anda perlu berazam untuk tidak lagi fikirkan kesemua itu selagi belum tiba masanya. Bila masanya untuk difikirkan anda sendiri yang akan tentukan. Kalau anda dah buat semua itu, cuba rasa keadaan jiwa anda. Tenang tak? kalau tak tenang, ertinya anda masih berfikir dalam kepala sesuatu yang belum tiba masanya.
 3. Berikan kategori kesemua perkara – Anda perlu buat penjenisan terhadap semua urusan yang disenaraikan di atas seperti berikut:
  • Perlu tindakan – ini adalah urusan yang memerlukan tindakan samada daripada anda sendiri atau orang lain yang anda perlu follow-up. Tak kisah samada urusan peribadi atau urusan kerja.
  • Tak perlu tindakan – Ini adalah perkara yang tak perlukan sebarang tindakan. Biasanya hanyalah sekadar maklumat yang membuatkan jiwa anda resah samada seronok atau kecewa atau apa-apa saja diantara keduanya.
 4. Selesaikan terlebih dulu urusan tak perlu tindakan – Biasanya ada dua perkara saja dalam bebanan maklumat sebegini yang bermain dalam kepala anda. Samada anda perlu satu masa nanti sebagai rujukan, atau anda sebenarnya tak perlukannya langsung. Hanya membuang masa.
  • Rujukan – Jika maklumat ini adalah rujukan, maka anda perlu simpan dalam satu tempat lain sebagai rujukan bila diperlukan. Mungkin maklumat dari FB, mungkin dari buku bacaan, mungkin dari akhbar atau mungkin dari email. Dapatkan semua salinan nyata perkara tersebut dan simpan pada satu tempat khas. Kalau dalam komputer, buka folder rujukan, kalau kertas, buat satu fail rujukan. Bila dah buat semua itu, hentikan berfikir tentangnya kecuali bila anda buat keputusan nak semak semula.
  • Tak perlu – Ada maklumat yang tak perlu langsung samada untuk kerja atau untuk peribadi. Bukan urusan anda sebenarnya. Jadi ia adalah kategori sampah bagi anda. Jika dalam bentuk fizikal, buang saja. kalau dalam bentuk soft copy, delete. Ada banyak maklumat itu yang membebankan jiwa. Contohnya email surat layang, gambar kenangan sekolah lama yang kawan buat posting. Delete saja. Tak ada manfaatnya. Dan paling penting henti fikirkan tentang semua sampah itu.
 5. Selesaikan urusan perlu tindakan – Bila dah habis semua perkara di atas, anda boleh lihat senarai perlukan tindakan sekarang. Senarai ini akan jadi rujukan permulaan dan akan terus digunakan bermula hari ini sampai bila-bila sehinggalah anda temui satu lagi cara yang lebih baik untuk kosongkan minda. Bahagikan semua perkara yang perlu tindakan kepada:
  • Buat sendiri – Ini adalah semua urusan yang anda sendiri yang perlu buat kerana kemahiran tertentu atau orang lain tak boleh lakukannya untuk anda.
  • Tugaskan pada orang lain – Ini semua urusan yang boleh dilaksanakan oleh orang lain samada mereka lebih baik dari anda atau anda tak mahu membuatnya.
 6. Tinggalkan semua urusan yang anda perlu buat sendiri saja dalam senarai – Ini perkara akhir atau lebih merupakan senarai akhir perkara yang anda perlu gunakan bermula hari ini dan hari-hari selanjutnya. Pastikan ianya memenuhi semua kriteria di atas tadi iaitu, perlukan tindakan dan anda yang perlu buat.
 7. Tuliskan atau nyatakan hasil yang anda mahu pada setiap urusan tersebut – Senarai akhir di atas tidak sempurna kalau anda tak buat apakah yang anda ingin capai. Bila dah jelas, apakah dia, anda akan lebih tenang dan boleh buat keputusan bila akan diselesaikan urusan tersebut samada:
  • Segera dalam tempoh 5 minit dari sekarang atau
  • Bukan segera, mungkin esok, minggu ini, atau bulan ini…
 8. Selesaikan kesemua yang boleh diselesaikan dalam tempoh 5 minit tadi – segera habiskan semua urusan dalam kategori ini segera dan padamkan dari senarai. Anda boleh padam samada dengan garis saja senarai itu atau tulis DONE pada hujungnya.
 9. Buat semakan secara rutin – Anda dah berada di penghujung teknik berfikir di luar kepala sekarang.
  • Anda perlu pastikan senarai itu sentiasa di semak dan di kategorikan semula tanpa perlu salin pada tempat lain. Sambung saja senarai jika muncul urusan lain yang perlu tindakan dan anda yang perlu lakukannya.
  • Jika boleh diuruskan segera, selesaikannya. jika bukan segera, kekalkan dalam senarai dan laksanakan bila anda buat keputusan nanti nak lakukannya. Semak sehari sekali dan kemas kini seminggu sekali.

Cubalah amalkan teknik ringankan minda untuk lebih produktif seperti yang saya cadangkan di atas. Anda boleh buat dengan lebih baik lagi kalau ada idea lain. Tapi konsepnya sama saja…

“Jangan fikir dalam kepala terawang-awang, keluarkan dan fikirkan hanya bila perlu…”

Anda tak perlu risau kerana semuanya dah ada dalam senarai dan anda insyaallah tak akan lupa untuk semak kesemuanya secara rutin.

Jika anda berjaya amalkannya, saya yakin anda akan lebih tenang dan cara kerja anda akan lebih produktif.

Boss anda tentu akan hairan dengan prestasi anda selepas itu… mungkin and akan jadi boss selepas ini.. selamat mencuba dan moga lebih produktif !

Loading...
Total
26
Shares

Subscribe

Subscribe now to our newsletter

6 comments

 1. Terima kasih Tn Subhi. Nasihat ini sangat bermanfaat. Tahun 2016 adalah tahun untuk saya lebih produktif. Sekarang sedang mengumpul maklumat dan merangka aktiviti supaya sy lebih produktif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

CommentLuv badge