harga produk baruPersoalan bagaimana nak tentukan harga produk ataupun perkhidmatan mungkin dilihat perkara remeh dan mudah sahaja. Tapi, kadangkala, bagi anda yang menjalankan perniagaan, ia bukanlah satu perkara yang mudah.

Tambahan pula pada usahawan yang ada produk baru, dirasakannya produk itu lain daripada yang lain, ini menambahkan lagi dilema bagaimana  tentukan harga produk atau perkhidmatan kita.

Ada juga usahawan yang rasa produknya hebat tiada bandingan, bagus dari segenap segi, tapi bila sentuh bab harga, dia letakkan pula harga yang murah.

Malah ada kalanya lebih murah daripada pesaing terdekatnya. Itu mungkin satu kesilapan besar.

Jangan silap tentukan harga produk

Cuba bayangkan jika saya katakan kasut buatan saya jauh lebih bagus daripada Adidas, lebih tahan lasak, lebih bergaya, lebih berkualiti menjaga kestabilan kaki dan juga mampu menahan struktur tulang belakang daripada kecederaan ketika menggunakan kasut baru itu…. itu tentu sesuatu yang amat hebat!

Namun bila saya kata kasut itu saya jual hanya dengan harga RM58.90 sahaja !

Agak-agaknya adakah orang yang akan percayakan dakwaan saya itu?.

Walaupun segala dakwaan saya adalah benar-benar belaka, agak sukar untuk orang beli dan ambil apa yang saya katakan.

Jadi, bagaimana sepatutnya kita perlu buat untuk tentukan harga sesebuah produk atau perkhidmatan kita?

4 faktor tentukan harga produk

Secara umumnya tak ada sesiapa boleh halang anda tentukan harga produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.

Kalau anda rasa nak jual karipap yang anda buat dan goreng dengan harga RM88,000 sebiji, tak ada sesiapa yang boleh halang. Itu hak anda sendiri nak tentukannya.

Terpulang pada orang ramai samada nak beli atau tidak, tapi untuk memarahi atau mendakwa dan memenjarakan anda memang tak boleh.

Tapi sebagai seorang usahwan yang waras otaknya, sudah tentu kita tak akan buat kerja gila sebegitu. Harga merupakan antara faktor penting untuk membuatkan orang mahu beli barang jualan kita. Jadi perlu ada pertimbangan yang waras.

Sudah tentu kalau boleh seorang usahawan mahu menjual barangnya dengan harga yang lain tinggi seboleh mungkin. Selain daripada Mydin, saya rasa majoriti usahawan mahukan margin keuntungan yang tebal.

Mydin punyai pandangan yang berbeza sedikit berbanding usahawan lain. Bagi mereka margin keuntungan 40% ke 60% adalah terlalu tinggi. Oleh itu Mydin mendakwa mereka lebih suka pastikan keuntungan adalah serendah mungkin. Bagi saya Mydin mungkin cenderung buat kebajikan jika berfikiran begitu. Baguslah untuk mereka.

Tapi bagi kita yang biasa ini, tentu kalau boleh nak untung tebal. Di situlah masalah timbul. Kita perlu tahu berapa tebal paling maksimum yang bole diletakkan aar barang dapat dijual. Kita untung tinggi dan pengguna puas hati.

Berdasarkan buku The Personal MBA yang saya baca, ada 4 cara untuk tentukan harga produk atau perkhidmatan:

  1. Kos pengganti – Ini bermakna kalau anda diminta buat produk yang sebijik sama, berapakah agaknya kosnya. Ertinya kita kena kira berapa kos beli bahan mentah ,berapa kos upah buat dan ditambah lain-lain lagi kos yang terlibat untuk jadikan produk tersebut. Bila ditambah sedikit dengan keuntungan, maka kesemua jumlah itulah sepatutnya harga produk kita. Ini adalah amalan biasa dan ramai yang tahu. Cuma kadangkala, ada kos yang kita terlupa ambil kira kalau tidak dikaji secara berhati-hati.
  2. Perbandingan pasaran – Dalam kes kasut yang saya ceritakan di atas, elok jika kita bandingkan harga produk lain yang hampir sama dengan produk kita dan lihat berapakah harga mereka. Perbandingan sebegitu memudahkan kita untuk meletakkan harga agar tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah.
  3. Discounted Cash Flow atau Net Present Value – Ini istilah yang biasanya orang dalam jurusan Finance sahaja lebih arif tentangnya. Biasanya produk yang mampu menjana hasil atau pendapatan boleh menggunakan teknik ini bagi menentukan harga. Misalannya kalau kita nak jual sebuah syarikat perniagaan. Kita boleh kira berapakah keuntungan yang biasanya perniagaan itu hasilkan dalam tempoh tertentu, dan setelah diberikan diskaun, itulah nilai yang boleh dijual dan itulah harganya. Mungkin perniagaan saya mampu menjana keuntungan RM100 juta dalam tempoh sepuluh tahun dari sekarang. Nilai RM100 juta itu perlu di bawa kemari dalam waktu semasa dan diberikan nilainya. Itulah harga jualannya.
  4. Perbandingan nilai – Ini faktor yang paling menarik sekali untuk dipertimbangkan. Kita perlu ambil kira keunikan atau keistimewaan tertentu terhadap produk atau perkhidmatan yang ditawarkan pada golongan tertentu. Misalnya air penawar jampi Tok Batin kasi otak geliga hanya bernilai tinggi pada mereka yang pemalas dan amat mempercayai perkara mistik. Jadi anda boleh jual sebotol 1 liter dengan harga RM250 sahaja. Kalau anda jual air itu pada anak Zaid Ibrahim yang berfikiran amat terbuka, dia akan ketawa dan anggap anda sedang berseloka.

Dalam kesemua cara yang disenaraikan di atas, paling bagus jika kita berikan perhatian pada cara ke-4. Sebab itu adalah lebih mudah untuk tentukan demografik pelanggan sasaran kita dengan jelas dan terang agar kita dapat menjual dengan harga yang maksimum.

Jangan terpengaruh pada sikap nak jual pada semua orang seperti sesetengah falsafah usahawan. Ini akan membuatkan kita keletihan menjawab sindiran mereka yang tidak melihat pdosuk atau perkhidmatan yang ditawarkan bernilai.

Moga panduan yang dikongsikan di sini ada manfaatnya. Jika anda ada cadangan yang lebih baik untuk tentukan harga produk atau perkhidmatan, boleh kongsikan di ruang komen di bawah

Loading...
Total
22
Shares

Subscribe

Subscribe now to our newsletter

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

CommentLuv badge