command-key-1500x1000Bagi anda yang belum ada pengalaman jalankan perniagaan, adalah baik seandainya mula masuk ke dunia perniagaan dengan menyediakan kertas kerja perniagaan terlebih dahulu.

Dengan belajar sediakan kertas kerja perniagaan anda boleh belajar banyak perkara yang diperlukan untuk menjadi seorang usahawan.

Walaupun hakikatnya dengan hanya mencuba sediakan rancangan perniagaan, anda sudah tentu tidak mampu memahami selok belok dunia perniagaan secara jelas dan mendalam, sekurang-kurangnya anda memberikan pendedahan awal terhadap perkara-perkara penting yang perlu difikirkan untuk mula berniaga.

GEMUK adalah satu kelebihan !, bina perniagaan anda sendiri dengan menggunakan kelebihan GEMUK itu >>> Klik sini untuk maklumat lanjut.

Kebiasaannya, untuk mendapatkan dana mula berniaga samada dari pihak bank, dari institusi bantuan kewangan kerajaan, atau dari pelabur individu, anda perlu persembahkan segala idea niaga anda melalui kertas kerja perniagaan yang baik.

Panduan kertas kerja perniagaan boleh edit

Oleh itu, saya kongsikan kat sini sumber yang anda boleh pergi untuk dapatkan contoh kertas kerja perniagaan yang lengkap.

Di situ, anda boleh pilih beberapa kertas kerja perniagaan yang sudah disediakan yang boleh di-edit berdasarkan keperluan anda sendiri.

Jika anda tak sabar nak tengok apa yang ada dalam panduan serta contoh menyediakan kertas kerja perniagaan, anda boleh pergi sekarang ke link 33 Contoh Kertas Kerja.

33 contoh kertas kerja perniagaan

Mungkin anda nak tahu terlebih dahulu, apakah contoh-contoh perniagaan yang ada di sediakan dalam panduan yang saya nyatakan di atas.

Untuk makluman, ada 33 jenis perniagaan yang disediakan di dalamnya. Berikut adalah jenis-jenis perniagaan yang ada di dalam panduan tersebut:

 1. Cybercafe
 2. Pengurusan penanaman kelapa sawit (100 ekar)
 3. Salon kecantikan
 4. Penternakan ikan air tawar
 5. Penternakan kambing
 6. Penternakan lembu ‘fidlot’
 7. Kedai computer
 8. Kedai bakeri
 9. Perusahaan cendawan
 10. Pemprosesan makanan (keropok) – pembelian mesin pemprosesan makanan
 11. Perusahaan textile – pembelian mesin jahit berkomputer
 12. Kedai koperasi- perniagaan peruncitan, pemborong & perkhidmatan
 13. Francais
 14. Coffeehouse
 15. Kedai Dobi (1) : MARA
 16. Kedai Dobi (2) : Loan RM 25,000
 17. Penanaman buah naga
 18. Tanaman sayuran
 19. Frozen food
 20. Perniagaan coklat
 21. Katering
 22. Burung Puyuh
 23. Restoran
 24. Kedai handphone – handphone, aksesori handphone, reload
 25. Perusahan telur
 26. Perniagaan pencetakan
 27. Penternakan ikan keli
 28. Cybercafe 2 – kelas komputer, alat komputer
 29. Cake shop
 30. Butik kecantikan
 31. Kedai jahitan
 32. Penternakan cacing
 33. Butik pakaian – pakaian & aksesori wanita

Kesemua contoh kertas kerja tersenarai di atas adalah milik anda jika anda dapatkannya dari link yang saya berikan.

Mungkin tak ada satupun jenis perniagaan yang ada dalam kepala anda sekarang. Jika jadi begitu, anda boleh lihat contoh jenis perniagaan yang paling hampir dengan jenis perniagaan yang nak dijalankan.

Yang pentingnya adalah kerangka dan topik serta susunannya yang perlu anda ikuti.

Ianya sudah tentu lebih mudah untuk anda sediakan kertas kerja perniagaan anda daripada meraba-raba mencari idea dan memikirkan apa nak tulis tanpa adanya panduan atau contoh.

Jika berminat, sila terus ke link 33 Contoh Kertas Kerja.

Selamat menjadi usahawan berjaya !

Total
32
Shares

Subscribe

Subscribe now to our newsletter

24 comments

 1. Assalam. Saya Zianon Abdin telah membuat order hari ini 15/6/2020 dan membuat bayaran sebanyak RM50.00 atas nama Mardiana Ahmad I-REMITTANCE ((IBFT) N0. 673557027 melalui MEPS Funds Transfer Cimbclicks. Masaalahnya saya terlupa utuk uploads resit bayaran/transfer tersebut. Harap pehak puan dapat membuat semakan dengan bank puan.

 2. saya dah buat bayaran dan submit detail.. bagaimana untuk saya dapatkan pengesahan bayaran ye? masih tiada email atau sebarang notification mengenai pengesahan bayaran saya terima setakat ini… tq

   1. kenapa tiada siapa contact saya ye… sampai sekarang saya masih belum terima apa-apa… boleh bagi sya nombor wasap untuk saya hubungi…

 3. Saya dah membuat pembayaran bagi 33 Kertas Kerja kepada akaun Ms Diana Ahmad. Tetapi belum menerima tracking number lagi. Boleh kah admin membantu saya.

  Terima Kasih

   1. assalammuaikum… maaf saya masih belum terima apa-apa lagi dan tiada siapa hubungi saya untuk berurusan… boleh beri saya nombor wasap pihak tuan untuk saya hubungi…

 4. Salam
  Saya dah buat pembayaran hampir 4minggu
  Sehingga hari ini saya belum dapat bahan dari pihak puan
  Sila hubungi sy segera 0194345932

 5. Saya nak kertas kerja buat pinjaman untuk buka kilang air botol dan cara2 marketingnya sekali.

  Whatsapp :- +6737216111

 6. saya azam, memang berhajat nak mulakan perniagaan penternakan. mungkin saya juga boleh berkongsi dengan orang lain ilmu yg tuan beri ini. sangat bermanfaat

 7. Assalam,

  Saya Hj.Mohamad Safuan.Saya masih belum terima lagi RP.Pembayaran telah dibuat pada 5/5/2017.
  Minta semak semula bila bungkusan itu akan tiba.

 8. Assalamualaikum

  Saya adalah pegawai farmasi kerajaan dan berminat untuk buka perniagaan farmasi. Boleh tuan berikan contoh kertas kerja dan panduan berkaitan? Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

CommentLuv badge