Dunia perniagaan kian beralih ke arah era digital, terutama sejak kebelakangan ini dan Malaysia juga tidak ketinggalan.

Pasaran online merupakan antara segmen pasaran yang berkembang pantas secara global dan kepesatan pertumbuhannya tidak menunjukkan sebarang tanda bahawa keadaan bakal berubah dalam jangka masa terdekat.

Memulakan bisnes secara online, sama seperti bisnes lain, dan ianya tentu hadir dengan pelbagai cabaran dan keuntungan pada masa yang sama.

Kunci kejayaan terletak kepada keupayaan memahami hakikat bahawa bisnes online melangkaui sekadar rekaan laman sesawang dan berharap agar jualan dilakukan melaluinya.

Bisnes online seperti perniagaan lain memerlukan perancangan, masa, pelaburan, kretiviti dan tentu sekali modal sebagai permulaan.

Ramai orang membuat keputusan untuk memulakan bisnes online dengan sedikit tambahan pengetahuan mengenai Internet.

Tetapi apabila anda membuat keputusan untuk bersungguh-sungguh serius dalam perniagaan ini, banyak pengorbanan dari segi wang dan masa untuk mengetahui keseluruhan proses bisnes online mana yang patut kita laksanakan.

Salah satu langkah permulaan anda ialah mencari idea, tahu apa yang dimaksudkan untuk melakukan perniagaan secara online dan menentukan cara terbaik bagi anda berjaya dalam bisnes online e-dagang yang meletup.

Kebanyakan orang yang baru bermula, membuat kesilapan mencari produk pertama, dan pasaran kedua.

Untuk meningkatkan peluang anda untuk berjaya, mulailah dengan pasaran.

Caranya adalah untuk mencari sekumpulan orang yang sedang mencari penyelesaian kepada masalah, tetapi tidak mencari banyak keputusan.

Internet menjadikan penyelidikan pasaran semacam ini mudah. Anda boleh mulakan dengan 3 perkara berkut:

  • Lawati forum dalam talian untuk melihat soalan yang ditanya oleh orang dan apa masalah yang mereka cuba selesaikan.
  • Lakukan penyelidikan kata kunci untuk mencari kata kunci yang banyak dicari orang, tetapi yang tidak banyak situs bersaing.
  • Semak pesaing anda yang berpotensi dengan melawat laman web mereka dan perhatikan apa yang mereka lakukan untuk memenuhi permintaan. Kemudian anda boleh menggunakan apa yang anda pelajari dan buat produk untuk pasaran yang sudah ada – dan lakukannya lebih baik daripada persaingan.

Memikirkan cara perlaksanaan dengan lebih baik

Selepas anda melihat apa yang sudah ada di sana, anda perlu mencari jalan untuk membuat perniagaan anda menonjol dari orang ramai.

Boleh kerah tenaga anda ke arah membuat laman web yang unik dan menyediakan produk atau perkhidmatan yang tidak ditawarkan oleh orang lain.

Tawaran yang menetapkan bisnes online anda boleh dilakukan dengan jualan setengah harga, pertandingan, jualan bermusim, atau hadiah percuma.

Anda juga boleh melibatkan pertambahan sedikit kualiti berbeza berbanding pesaing anda. Selain itu, anda boleh menyediakan perkhidmatan pelanggan yang lebih baik atau lebih banyak daripada yang lain.

Tentukan apa yang anda tawarkan

Bisnes online adalah mengenai mengenal pasti keperluan pelanggan dan memikirkan barangan atau perkhidmatan apa yang akan diberikan untuk memenuhi keperluan tersebut.

Ia sama sahaja samada bisnes online mahupun perniagaan offline.

Untuk menentukan apa yang anda tawarkan, buat senarai keseluruhan item yang anda miliki untuk dijual atau semua perkhidmatan yang anda berikan kepada pelanggan anda.

Seterusnya, tentukan bukan sahaja barangan atau perkhidmatan yang boleh anda berikan dalam talian, tetapi juga untuk mendapatkannya.

Adakah anda akan membuat barangan jualan sendiri?

Adakah anda akan membelinya dari pembekal lain?

Tuliskan idea-idea anda dan simpannya dalam buku nota anda (dalam nota telefon bimbit pun boleh) sementara membuat rancangan perniagaan anda.

Internet adalah medium peribadi, sangat interaktif.

Jadilah lebih spesifik sedaya yang mampu dengan apa yang anda merancang untuk lakukan secara dalam talian.

Jangan cuba melakukan segala-galanya yakni secara am.

Semakin khusus perniagaan anda, makanya semakin banyak tahap perkhidmatan yang anda dapat berikan kepada pelanggan anda.

Semoga apa yang anda usahakan dalam bisnes online dapat difikirkan dan dipertimbangkan dengan lebih baik dan diperhalusi.

Jika ada pertanyaan, boleh tulis kat ruang komen di bawah, Insha Allah ada kesempatan saya sedia membantu anda.

Penulis Jemputan:

Artikel ini disumbangkan oleh En Rizman. Beliau merupakan seorang usahawan yang memiliki beberapa bisnes dalam bidang telekomunikasi, ubah suai bangunan dan pengurusan serta khidmat nasihat perakaunan. Anda boleh berhubung dengan beliau melalui email: rizman82@gmail.com

Jika anda ingin berikan sumbangan artikel seperti Rizman, amat dialu-alukan. Email artikel anda di mohdshubhi@gmail.com dalam format Microsoft Office Words

Loading...
Total
9
Shares

Subscribe

Subscribe now to our newsletter

4 comments

  1. Saya suka berblog dan letak iklan di blog saya utk menjana duit secara online. Ini cara yang saya sudah pakai buat beberapa tahun dan untung adalah semakin meningkat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

CommentLuv badge