Ada 5 masalah kewangan yang sering membuatkan peniaga kecil gagal dan tutup kedai.

Semua perniagaan tidak kira kecil atau besar akan menghadapi masalah dalam masa-masa tertentu.

Bagi peniaga-peniaga kecil macam-macam aktiviti perlu dibuat. Banyak sudut yang perlu dilakukan dari segi jualan, operasi, kewangan dan lain-lain.

Kadangkala bila dah buat macam-macam ni, kita terlepas pandang untuk mengurus perniagaan kita dengan lebih teratur.

Disini saya nak kongsikan sedikit dilema didalam penjagaan duit dan pengurusannya dalam perniagaan.

5 kriteria utama yang perlu kita mempertimbangkan agar kita tidak jatuh terduduk kelak.

#1. Modal yang tidak mencukupi

Mari kita mulakan dengan wang yang diperlukan untuk memulakan perniagaan.

Terlalu banyak perniagaan baru memulakan perniagaan mereka tanpa modal yang mencukupi. Mereka tidak mempunyai dana yang cukup untuk menampung perbelanjaan perniagaan seperti sewa pejabat, gaji pekerja, pembelian aset, inventori dan lain-lain.

Semua perbelanjaan ini perlu dibayar terlebih dahulu sementara menunggu pelanggan membeli dan seterusnya membuat pembayaran.

Banyak perniagaan terpaksa gulung tikar sebelum mereka dapat mengetahui sama ada perancangan perniagaan mereka mempunyai peluang untuk dilaksanakan seperti yang dirancang.

Mereka hanya kehabisan wang!

Pastikan anda mempunyai modal yang mencukupi dan kebiasaannya akses minima 6 bulan untuk membolehkan perniagaan anda punyai cukup masa untuk berjaya.

Banyak perniagaan baru dengan idea perniagaan yang hebat tidak semestinya boleh melepasi beberapa bulan pertama yang cukup penting.

Idea yang bagus tidak mencukupi.

Anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai akses kepada modal yang cukup untuk membolehkan anda mengharungi beberapa bulan pertama.

Dengan cara ini, jika anda merancang untuk pergi ke bank untuk meminta pembiayaan untuk perniagaan baru anda, salah satu perkara pertama yang akan mereka tanyakan ialah ramalan tunai anda.

Mereka akan mahu tahu apa modal yang anda ada pada masa ini.

Sekiranya anda bercadang meminta rakan dan keluarga untuk melabur, jika mereka bijak, mereka akan bertanya mengenai ramalan tunai anda.

Untuk mendapatkan modal daripada orang lain, anda memerlukan ramalan tunai. Anda juga boleh menyediakannya untuk diri sendiri.

Ramalan tunai akan membolehkan anda menentukan berapa banyak modal yang diperlukan untuk membolehkan anda melepasi beberapa bulan pertama yang penting itu.

#2. Pengurusan tunai yang lemah

Setelah tahu anda perlu modal yang mencukupi untuk membolehkan perniagaan baru anda mengharungi beberapa bulan pertama yang penting.

Mari kita anggap perniagaan sudah mula beroperasi beberapa bulan pertama dengan jayanya.

Anda masih perlu mengesan aliran masuk dan aliran keluar tunai bagi memastikan anda mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan akan datang.

Sama ada anda berada di awal perniagaan atau perniagaan sudah kukuh, mengurus wang tunai adalan penting bagi kesejahteraan perniagaan.

Pengurusan tunai tidak berlaku secara kebetulan. Terserah kepada anda untuk memastikan bahawa wang tunai terurus.

#3. Penyimpanan dan kawalan rekod yang tidak kemas

Mari kita beralih pemerhatian kita ke kawalan seterusnya di mana pemilik perniagaan selalu alpa.

Ianya adalah aktiviti penyimpanan dan kawalan rekod dengan teratur dan tersusun.

Kebiasannya, usahawan kecil lebih cenderung untuk bimbang terhadap pelanggan, jualan, inovasi, pertumbuhan dan lain-lain lagi seumpamanya.

Penetapan rekod yang betul dan kawalan rekod yang kemas tidak terlalu glamor dan tidak begitu menarik pada pandangan usahawan kecil. Namun ia perlu dilakukan dan selamat untuk dikatakan bahawa ia perlu dilakukan dengan baik.

Mengapa ia kritikal?

Ada 3 sebab:

  • Maklumat kedudukan kewangan yang tepat – Maklumat yang tepat mengenai perniagaan anda akan membantu anda menjalankan perniagaan dengan lebih baik. Anda akan memerlukan maklumat mengenai aliran masuk dan aliran keluar tunai, dan mengenai siapa yang anda berhutang, dan yang berhutang kepada anda.
  • Maklumat sokongan – Jika anda memerlukan pembiayaan luar, bank atau pelabur akan menuntut maklumat kewangan yang tepat. Mereka memerlukan maklumat tersebut untuk menilai risiko perniagaan. Anda memerlukan maklumat yang sama untuk alasan yang sama.
  • Cukai – Cukai gaji, cukai harta, cukai pendapatan, dan lain-lain lagi sepertinya. Anda memerlukan sistem yang menjejaki kewajipan cukai untuk memastikan anda membayar jumlah yang betul pada masa yang sesuai. Jika kerajaan terpaksa masuk dan melakukan audit cukai, ingatlah!, mereka tidak menjaga kepentingan anda. Mereka bekerja untuk pihak berkuasa cukai.

#4. Harga produk yang tidak wajar

Apa yang boleh menjadi sangat sukar untuk menentukan harga produk?

Bukankah anda hanya perlu mengetahui berapa kos anda, dan kemudian menambah beberapa mark-up untuk keuntungan?

Oh, mudah betul. Jika harga anda terlalu tinggi, tanpa mengira kos, seseorang yang berada dipasaran akan merendahkan anda, mengandaikan bahawa kualiti produk atau perkhidmatan adalah sama.

Dalam banyak kes, anda akan menjadi penentu harga dimana anda perlu menguruskan kos supaya boleh mendapat keuntungan setelah diberi harga tertentu mengikut pasaran.

Kesalahan terbesar pemilik perniagaan baru adalah membuat harga produk tanpa pertimbangkan keseluruhan kos mereka ketika memasuki pasaran.

#5. Pertumbuhan yang tidak terkawal

Pertumbuhan yang mengagumkan, peningkatan bahagian pasaran, jualan yang meningkat seperti yang diramalkan, dan pertumbuhan pantas yang tidak dikendalikan telah membuatkan banyak syarikat bungkus.

Pertumbuhan mesti dilakukan dengan teliti atau ia boleh membawa maut kepada perniagaan anda.

Sebabnya ialah pertumbuhan sering memerlukan wang tunai, dan wang tunai yang banyak merupakan satu cabaran bagi perniagaan baru.

Sebenarnya, ramai taukeh baru, apabila menghadapi masalah aliran tunai ketika memulakan perniagaan baru, tersilap buat andaian.

Mereka mengandaikan bahawa penyelesaian kepada masalah aliran tunai itu adalah dengan berkembang lebih cepat. Mereka tidak menyedari bahawa pertumbuhan cepat menyebabkan aliran tunai menjadi lebih masalah.

Berwaspada dengan masalah kewangan

Sebenarnya, dah banyak artikel berkenaan bab pengurusan perniagaan kecil yang dikongsikan di dalam banyak blog ini dan lain-lain blog.

Ramai yang kongsikan pada anda semua supaya yang berniaga berjaya dalam perniagaan masing-masing dan mampu besarkan perniagaan dengan sempurna.

Oleh itu ingatlah! marilah sama-sama urus kewangan perniagaan kita supaya lebih mudah untuk berjaya!

Selamat beramal.

Nota: Artikel di atas disumbangkan oleh saudara Rizman. Beliau berkelulusan MBA dan seorang Jurutera Eletrik. Juga merupakan seorang usahawan sepenuh masa. Syarikat yang dia ada adalah dalam bidang telekomunikasi, pengurusan akaun tax dan GST dan setiausaha syarikat dan Ubah suai rumah.

Anda juga boleh memberikan sumbangan artikel di blog ini seperti Rizman. Jangan kedekut ilmu. Menulislah dan biarkan otak kiri dan kanan anda dapat berinteraksi dengan menulis pengalaman dan pemikiran anda.

Untuk sumbangan artikel, sila email tulisan anda dalam Microsoft Words ke mohdshubhi@gmail.com

Total
17
Shares

Subscribe

Subscribe now to our newsletter

3 comments

  1. tidak dinafikan pengurusan kewangan yang lemah menyebabkan ramai usahawan tersontot dalam perniagaan mereka..

    lebih-lebih lagi kepada usahawan kamikaze yakni usahawan yang menceburi dalam perniagaan yang berisiko tinggi tetapi tiada persediaan dalam pengurusan aliran tunai ..

    yang sedihnya ada yang menyalahkan takdir
    mrhanafi recently posted…Sistem Analisis Peperiksaan Yang Boleh DipercayaiMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

CommentLuv badge