Jangan tunggu nak mati, ubah sekarang!

By | 14/08/2012

Sampai setakat ini, dengan umur yang telah kita capai adakah kita pernah pandang ke belakang dan merasa silap dan sesal dan ingin mengubahnya bermula dari sekarang. Mungkin tak ramai yang berbuat begitu. Kebanyakannya daripada kita akan terus leka dan melangkah terus sehinggalah tibanya satu masa kita rasa sudah tidak ada lagi langkah seterusnya. Maut sedang menunggu dan kita… Read More »

Shubhi

Apa yang boleh kita belajar dari kapal layar

By | 12/08/2012

Pernahkah anda naik kapal layar? kalau tak pernah tak apa sebab saya sendiri tak pernah. Yang penting sekali adalah kita kenal apa itu kapal layar. Kalau nak tahu lebih lanjut ikuti kejohanan kapal layar Terangganu bila ianya diadakan. Ada pelajaran cukup penting yang kita boleh ambil iktibar daripada kapal layar. Jika kita memahaminya dan menterjemahkannya dalam kehidupan, kita… Read More »

Shubhi

Pilih perniagaan: Ini cara paling selamat !

By | 11/08/2012

Agak-agaknya, ada tak jalan atau cara untuk pilih perniagaan yang mudah dan selamat? Ramai orang idamkan untuk punyai sebuah perniagaan sendiri tapi terlalu sedikit yang benar-benar meneruskan impian mereka. Bagi yang berani pulak, mereka ikut hasrat hati dan mula mencari peluang perniagaan untuk dilaksanakan. Malangnya ramai di kalangan kita yang terjerumus kepada mencari peluang perniagaan baru yang orang… Read More »

Shubhi

Bagus kalau boleh sambut raya begini

By | 10/08/2012

Sebelum sambut raya kita kena puasa sebulan. Ada 3 fasa dalam berpuasa dan setiap fasa ada 10 hari. Fasa paling penting adalah fasa terakhir 10 ramadan. Dalam fasa terakhir ini kita ditawarkan satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Kalau nak dapatkan kebaikan malam tersebut maknannya kena tingkatkan amal ibadat lebih sedikit daripada fasa sebelumnya dan konsisten… Read More »

Shubhi

Teknik jadikan "makan tanah" sebagai amalan kebiasaan!

By | 09/08/2012

Makan tanah? Perghhhh!, bayangkan saja dah nak termuntah. Tapi itu perkara pelik hanya bagi mereka yang belum jadikan tabiat makan tanah sebagai kebiasaan. Bagi yang dah biasa, selamba saja mereka makan. Macam tu la jugak dengan merokok. Kalau tak pernah merokok hidu dan sedut asap saja terbatuk-batuk, non-smoker tentu rasa mereka yang merokok tu pelik sebab buat benda… Read More »

Shubhi

7 langkah yang perlu anda buat sebaik saja berpindah

By | 08/08/2012

Ini lanjutan dari idea dalam artikel sebelum ini tentang bagaimana nak jadi lelaki hebat bila pindah rumah baru. Sekadar berpindah ke rumah baru tanpa melakukan perkara yang akan saya senaraikan di bawah ini, tidak membolehkan anda memperolehi manfaat dari aktiviti berpindah ke rumah dan kawasan baru. Selain daripada mengubah suasana fizikal di sekeliling, anda juga perlu mengubah dengan… Read More »

Shubhi

Jadi lelaki hebat bila pindah rumah baru

By | 07/08/2012

Satu perkara biasa jika anda mahu jadi seorang lelaki hebat. Hanya lelaki yang tidak ada hasrat untuk meneruskan kehidupan saja yang tak mahu jadi hebat. Sifat menunjukkan kehebatan memang sudah ada pada lelaki sekurang-kurangnya ketika dia mahu memikat wanita. Kriteria lelaki hebat Apa yang saya maksudkan dengan lelaki hebat adalah seperti berikut: Seorang lelaki yang hidup bermasyarakat. Dengan… Read More »

Shubhi