Membeli dengan wang tunai selamatkan anda dari hutang

By | 27/05/2012

Orang yang paling bahagia dalam dunia moden sekarang ini adalah mereka yang membeli belah dengan menggunakan wang tunai. Jika anda mahu pastikan aktiviti kewangan menjadi ringkas. Jika anda mahu mengawal kewangan agar tidak tercicir dari landasannya, anda perlu amalkan tabiat membeli barangan keperluan dengan menggunakan wang tunai sahaja. Pusat membeli belah dan juga hampir semua pasaraya memang sangat… Read More »

Shubhi

Cara jadi kaya – Cara hidup ringkas

By | 25/05/2012

Apakah cara jadi kaya yang paling mudah untuk kita laksanakan agar dapat menjadi orang kaya. Siapa yang tak mahu jadi orang kaya. Walaupun ramai orang yang dibibirnya sering ucapkan aku tak mau jadi kaya, jauh di sudut kecil hati mereka kadangkala terfikirkan apakah teknik atau cara jadi kaya yang mudah dan berkesan. Jika anda semua nak tahu, sebenarnya… Read More »

Shubhi

Nak ringkaskan apa…?

By | 25/05/2012

Mungkin ramai yang sering sebut nak hidup ringkas. Tetapi pernah anda bertanya soalan, “nak ringkaskan apa?”. Kalau nak diikutkan memang banyak perkara yang kita nak ringkaskan agar kehidupan menjadi lebih selesa dan aman damai, tetapi jika tidak ada penyusunan yang sistematik, aktiviti nak ringkaskan itu menjadi berterabur dan tidak menyeronokkan. Bila kita berhasrat nak ringkaskan kehidupan, ianya bermaksud… Read More »

Shubhi

Terjebak dengan aktiviti blogging

By | 24/05/2012

Sebelum mengenali aktiviti blogging, saya percaya yang saya tak tahu dan tak pandai menulis. Setelah diajar oleh seorang kawan bagaimana mahu membuat blog, saya mula menulis apa-apa saja yang terlintas di kepala, di dalam blog. Sejak itu saya mula menulis dan menulis. Aktiviti blogging menjadi kemudiannya seperti menjadi satu ketagihan pada diri. Satu hari tak menulis terasa macam… Read More »

Shubhi

Cara ringkas buat pahala – Belanja makan

By | 23/05/2012

Baru-baru ini, saya keluar pergi makan di Restoran Ani Sup Utara. Sampai di restoran tersebut, saya terus duduk dan minta mihun sup daging dengan secawan kopi ‘o’ panas. Sambil duduk menunggu makanan serta minuman dihantar, di belakang kedai, terlihat seorang India yang berpakaian comot sedang duduk menyusun kotak yang dibuang orang. Tak berapa lama ketika sedang memerhatikan orang… Read More »

Shubhi

Ringkaskan barang yang ada

By | 23/05/2012

Ini langkah pertama yang saya nak buat. Ringkaskan barang yang ada. Saya ada baca laporan statistik dari sebuah buku menyatakan bahawa setiap daripada kita punyai lebih kurang 10,000 barang. Mak ooi! banyaknya!, betul ke? takkan sebanyak itu kita ada simpan barang?. Pada mulanya terasa fakta itu macam tak betul. Tertanya-tanya jugak kat mana kesemua barang sebanyak itu kisa… Read More »

Shubhi

Usahawan hidup ringkas – Cerita perjalanan hidup saya #3

By | 19/01/2012

Ini merupakan siri ke 3 kisah perjalanan hidup saya sebagai seorang usahawan hidup ringkas. Catitan di bawah merupakan sambungan daripada catitan yang lalu, di dalam cerita saya siri 2 2001 – Ini merupakan tahun saya bertemu jodoh walaupun dah berusia lanjut. Ini merupakan satu lagi perubahan besar yang berlaku terhadap diri. Perkahwinan membuatkan kita terpaksa menyesuaikan diri dengan pasangan… Read More »

Shubhi