3 petua niaga terbaik yang perlu anda pegang sebelum mula berniaga

By | 02/05/2017

Apa petua niaga terbaik yang perlu anda pegang kalau nak mula berniaga ? Soalan sebegitu, dan seumpama dengannya, sentiasa jadi tajuk hangat jika anda ada niat nak mula berniaga. Soalan cepu emas itu juga sering menghantui fikiran, jika anda selama ini makan gaji dan timbul azam nak berhenti dan jadi usahawan sepenuh masa. Saya rasa itu lah soalan yang… Read More »

Shubhi

Kenapa anda perlu jadi Pilot yang cekap dalam kehidupan

By | 24/04/2017

Artikel kenapa anda perlu jadi Pilot yang cekap dalam kehidupan ini, bukan nak cerita pasal drama Suri Hati Mr Pilot. Secara kebetulan saja idea berkenaan Pilot muncul dalam kepala. Bila saya buat sedikit pencarian dalam google pasal kisah Pilot, keluar pula banyak kisah berkenaan drama Suri Hati Mr Pilot. Drama tersebut ketengahkan jelitawan dan usahawan terkenal negara kita… Read More »

Shubhi

4 tanda usahawan tertipu sibuk tapi bisnes tak untung

By | 17/04/2017

Adakah anda termasuk dalam kategori usahawan tertipu sibuk tapi hakikat sebenarnya bisnes anda tak buat untungpun ? Artikel ini nak buat sedikit pencerahan pada kawan-kawan usahawan kat luar sana yang mungkin sedar dan mungkin juga tidak sedar. Artikel ini adalah lanjutan dari siri-siri yang sama sebelum ini. Artikel yang fokuskan pada usahawan dan masalah dalam perniagaan. Kalau anda… Read More »

Shubhi

Keluar dari masalah duit dengan 3 amalan mudah ini

By | 10/04/2017

Anda ada masalah duit sekarang ? Jika anda sedang ada masalah duit, jangan risau sangat. Anda bukan keseorangan, anda seperti kebanyakan orang zaman sekarang. Ramai yang ada masalah duit. Ramai orang kat Malaysia ni, yang senantiasa di himpit dengan masalah duit yang tidak pernah cukup. Malah ada yang lebih menyedihkan. Ramai yang bertungkus lumus kononnya nak selesaikan masalah duit,… Read More »

Shubhi

3 langkah susun semula syarikat dan elak dari buang masa

By | 03/04/2017

Jika anda sedang tercari-cari formula untuk susun semula syarikat yang sedang di uruskan, ini artikel yang memang sesuai untuk dibaca. Terlebih dahulu, kenapa anda terfikirkan idea untuk susun semula syarikat ? Sudah tentu ada banyak sebabnya. Dan paling penting sekali ianya ada kaitan dengan prestasi syarikat yang sedang menjunam. Bila syarikat menjunam, ertinya pendapatan syarikat semakin merosot. Dan… Read More »

Shubhi

5 langkah urus syarikat yang ada masalah pekerja

By | 27/03/2017

Ini sambungan artikel urus syarikat yang ada masalah pekerja iaitu lanjutan dari artikel yang lalu. Dalam artikel yang sebelum ini bertajuk 4 tanda bisnes ada masalah pekerja dan cara atasinya, saya dah terangkan 4 tanda-tanda yang menunjukkan syarikat anda ada masalah pekerja. Dalam artikel tersebut, saya tidak berikan tips bagaimana nak atasi masalah tersebut. Oleh itu saya teruskan… Read More »

Shubhi

4 tanda bisnes ada masalah pekerja dan cara atasinya

By | 20/03/2017

Masalah pekerja dalam bisnes adalah satu perkara biasa. Malah dalam banyak-banyak masalah yang usahawan hadapi, masalah pekerja merupakan masalah yang paling memeningkan kepala. Ada banyak kes yang saya temui di mana usahawan bertindak untuk jalankan perniagaan mereka secara solo. Lebih mudah dan tak peningkan kepala, kata mereka. Uruskan diri sendiri tidak sukar berbandingkan uruskan orang lain. Perlu bersedia… Read More »

Shubhi