Tips buat apa yang perlu dibuat walau anda tak suka buat

By | 23/11/2016

Sekali baca tajuk kat atas tu memang berirama dan agak lucu. Memang begitu tajuknya, ‘tips atau panduan buat apa yang perlu dibuat walau anda tak suka buat’. Saya nak buat artikel ini secara ringkas yang boleh. Kalau nak diikutkan, ini satu bab yang panjang sebenarnya untuk diulas sampai faham dan praktikal. Tapi, saya cuba pendekkan kat sini. Saya… Read More »

Shubhi

Pelanggan yang mengajar pekerja menipu syarikat

By | 17/11/2016

Kes pekerja menipu syarikat merupakan salah satu masalah yang semua usahawan bakal hadapi bila menjalankan perniagaan. Ini adalah sikap manusia yang punya budaya yang buruk dan tidak punya integriti dalam mempertahankan prinsip hidup mereka. Bab mempertahankan prinsip hidup dan mengamalkan budaya penuh integriti adalah salah satu perkara yang banyak ditekankan dalam Al-Quran. Namun begitu kebanyakan daripada mereka yang… Read More »

Shubhi

Adakah anda punya 13 ciri-ciri orang kaya ini ? cuba semak..

By | 14/11/2016

Untuk artikel pendek hari ini, saya nak kongsikan 13 ciri-ciri orang kaya, yang biasanya jika anda ada semua ciri-ciri ini, akan berakhir menjadi kaya. Kesemua ciri-ciri ini adalah hasil daripada  banyak kajian yang dilakukan oleh mereka yang suka kaji kenapa dan siapa yang biasa akan jadi kaya. Samada anda seorang lelaki atau wanita, bangsa Melayu, Cina atau India,… Read More »

Shubhi

2 perkara besar anda dapat bila berhenti kerja dan berniaga

By | 07/11/2016

Ada dua perkara besar yang anda akan dapat sebaik saja letak jawatan, berhenti kerja dan berniaga sepenuh masa. Sebaik saja letak jawatan dan dan jadi usahawan sepenuh masa, anda diberikan satu bekas berupa madu dan satu bekas lagi berupa racun. Satu baik dan satu lagi tidak baik. Memang lumrah kejadian alam ini adalah berpasangan. Jika anda jantan, mesti… Read More »

Shubhi

5 bunyi yang saya suka dengar ketika rancang pembaikan bisnes

By | 31/10/2016

Berapa kerat usahawan yang tetapkan masa setiap hari untuk rancang pembaikan bisnes yang mereka sedang jalankan ? Kalau anda bukan seorang usahawan, tapi seorang pegawai atau pekerja yang makan gaji, adakah anda sediakan masa yang tetap setiap hari untuk merancang perjalanan kerjaya anda ? Atau  mungkin anda seorang pekerja makan gaji yang memang berhasrat secara serius untuk berhenti… Read More »

Shubhi

5 urusan penting elak bisnes gagal yang anda boleh buat sendiri

By | 25/10/2016

Artikel kali ini saya nak kongsikan 5 perkara penting yang anda boleh buat sendiri untuk elak bisnes gagal. Panduan ini boleh diamalkan oleh semua usahawan tak kira samada yang dah jadi usahawan sepenuh masa, mahupun untuk anda yang sedang merancang nak mula berniaga. Bila dah habis baca nanti, elok segerakan mengamalkannya sebab kesemua 5 perkara penting untuk elak… Read More »

Shubhi

Latihan asas untuk usahawan berada dalam kesedaran

By | 24/10/2016

Setelah puas mencari tajuk apa yang nak ditulis minggu ini, akhirnya tajuk latihan asas untuk usahawan berada dalam kesedaran ini menjadi pilihan. Sejak dua menjak ini, agak sukar untuk mencari idea bagi penulisan artikel terbaru. Rasa macam apa saja yang nak ditulis dan dikongsikan di blog ini dah habis diluahkan. Terutamanya dalam bab keusahawanan dan perniagaan. Tawaran kepada… Read More »

Shubhi