fenomena Pareto dalam kehidupan seharian anda

By | 21/12/2016

Ada banyak berlaku fenomena Pareto dalam kehidupan seharian anda dan saya sebenarnya. Ia hanya terang dan nyata bila anda ambil masa untuk membuat sedikit analisa terhadap amalan dan aktiviti kehidupan seharian secara istiqamah. Untuk anda yang tak berapa jelas dengan apa yang dikatakan sebagai Prinsip Pareto, saya berikan sedikit penerangan kat sini. Anda juga boleh taip perkataan ‘pareto’… Read More »

Shubhi

10 pendekatan amalan buat kerja sedikit dapat hasil banyak

By | 19/12/2016

Bagi mereka yang kenal, tentu tahu betapa minatnya saya mencari pendekatan terbaik untuk amalkan konsep buat kerja sedikit tapi dapatkan hasil pulangan yang banyak, dari kerja yang dilakukan itu. Atas dorongan itu juga saya buat blog hidup ringkas ini. Ianya untuk dijadikan sebagai landasan mencari pendekatan tersebut secara konsisten. Matlamat besarnya adalah untuk diri sendiri. Bila nak kena… Read More »

Shubhi

Merancang kehidupan yang lebih baik amat perlu kalau nak maju

By | 14/12/2016

Siapa yang tak mahu sebuah kehidupan yang lebih baik daripada apa yang dia ada sekarang ? Jika ditanya soalan tersebut pada semua orang, tentu semua akan mengiyakannya. Cuma jika ditanya lebih lanjut lagi, apa yang dia maksudkan terhadap sebuah ‘kehidupan yang lebih baik’ itu, mungkin ada ramai yang akan terfikir sejenak. Jika anda sedang terfikir sekarang, jawapan yang… Read More »

Shubhi

4 jenis syarikat perniagaan yang anda perlu tahu

By | 12/12/2016

Sebelum kita lihat jenis-jenis syarikat perniagaan yang ada di negara kita, elok kita ambil tahu serba sedikit sejarah kewujudan syarikat perniagaan yang berlaku di Eropah ketika zaman bangsa Eropah menjadi penjajah dahulu. Kenapa nak tahu sejarah syarikat perniagaan di Eropah, dan bukan sejarah perniagaan di negara kita sendiri sebelum kedatangan Portugis merampas dan menjajah Melaka ? Ada dua… Read More »

Shubhi

Tak boleh ada 2 jaguh dalam satu masa, bisnes pun macam tu juga

By | 05/12/2016

Dalam bab tak boleh ada 2 jaguh dalam satu masa ini, saya teringat zaman ketika berada di negara Perancis satu ketika dahulu. Saya tinggal di Montpellier, France antara tahun 1989 hingga tahun 1993. Untuk membolehkan saya berkomukasi dan berinteraksi dengan orang Perancis, mahu tak mahu saya perlu kuasai Bahasa Perancis. Bila dah sampai dan duduk di sana, saya… Read More »

Shubhi

Tubuhkan mastermind group untuk percepatkan kejayaan anda

By | 28/11/2016

Mungkin ramai yang dah pernah dengar tentang mastermind group. Istilah ini mula diperkenalkan oleh Napoleon Hill pada tahun 1925. Kalau anda pernah baca buku tulisan Napoleon Hill, dan saya yakin ramai dari kalangan pembaca blog ini yang ada simpan koleksi buku tulisan beliau, tentu dah ada idea betapa mastermind group ini bagus untuk perkembangan diri anda sendiri dan… Read More »

Shubhi

Tips buat apa yang perlu dibuat walau anda tak suka buat

By | 23/11/2016

Sekali baca tajuk kat atas tu memang berirama dan agak lucu. Memang begitu tajuknya, ‘tips atau panduan buat apa yang perlu dibuat walau anda tak suka buat’. Saya nak buat artikel ini secara ringkas yang boleh. Kalau nak diikutkan, ini satu bab yang panjang sebenarnya untuk diulas sampai faham dan praktikal. Tapi, saya cuba pendekkan kat sini. Saya… Read More »

Shubhi