Langkah asas elak perniagaan anda lawan harga rendah dengan pesaing

By | 28/09/2016

Isu lawan harga rendah berbanding pesaing adalah salah satu isu yang paling banyak dibangkitkan oleh usahawan. Antara mitos perniagaan yang para usahawan percaya adalah, jika diletakkan harga tinggi, sama atau lebih mahal dari pesaing, perniagaan akan bungkus. Ramai percaya pelanggan hanya pilih syarikat yang mampu berikan harga paling rendah sahaja, kalau usahawan tak ikut kecenderungan tersebut, perniagaan mereka… Read More »

Shubhi

Adakah anda punya integriti dalam menjalani kehidupan

By | 20/09/2016

Tentu semua pembaca dah biasa sangat dengar perkataan integriti ni. Malah dah jadi mainan mulut menyebut si anu berintegriti dan si polan itu tidak punya integriti. Tapi sejauh mana kefahaman anda tenttang integriti dan laing asas, apakah makna integriti itu pada diri anda. Cerita ujian terhadap integriti Dalam satu kursus kepimpinan yang saya turut serta tak lama sebelum… Read More »

Shubhi

Panduan ringkas untuk pelajar universiti bersedia jadi usahawan

By | 19/09/2016

Selepas pelajar universiti habis belajar, dapat diploma, ijazah atau lebih tinggi lagi, apa yang diharapkan selepas itu ? Kalau nak ikutkan kebiasaan, pelajar universiti akan ikut nasihat orang tua-tua. Orang tua-tua kita, termasuklah dari kalangan mereka yang tahap Professor sekalipun (bukan semua) akan berikan nasihat macam ni… ” Mengaji pandai-pandai, dapat ijazah, dapat kerja yang baik, dan hidup… Read More »

Shubhi

9 langkah hadapi barang kena sita oleh DBKL bila niaga tepi jalan

By | 14/09/2016

Dalam keadaan pendapatan yang tidak mencukupi sekarang ini, kita boleh lihat ramai orang yang mula berniaga di tepi jalan. Antara masalah yang biasa dihadapi oleh para peniaga express, yang muncul tepi jalan, adalah kemunculan penguat kuasa majlis perbandaran yang terpaksa melaksanakan kerja yang diamanahkan kepada mereka. Nak marahpun tak kena, sebab mereka juga makan gaji dan kena buat… Read More »

Shubhi

4 perkara asas bila nak mula berniaga secara kecil-kecilan

By | 13/09/2016

Ramai yang nak mula berniaga secara kecil-kecilan sekarang. Orang kata ekonomi tak berapa bagus dan barang sentiasa naik harga sedangkan gaji macam tu juga. Dalam keadaan sebegitu, ada yang berniaga di sebabkan rasa tak cukup dengan pendapatan yang ada. Tambahan pula komitmen semakin lama semakin banyak, bilangan keluarga bertambah, anak semakin membesar. Semuanya perlukan duit, duit dan duit.… Read More »

Shubhi

2 strategi ringkas ini mampu melonjakkan perniagaan anda ke depan

By | 05/09/2016

Kali ini saya nak kongsikan 2 strategi ringkas yang mampu melonjakkan perniagaan anda jauh ke depan mengatasi semua pesaing lain yang ada di dalam pasaran sekarang. Anda tentu terkejut dengan dakwaan di atas, benarkah memang ada strategi yang boleh membuatkan perniagaan anda menjadi tersangat hebat sampai begitu. Strategi ringkas pulak tu !. Tak payah nak terkejut sebab memang… Read More »

Shubhi

Sikap keusahawanan rakyat Malaysia yang anda perlu tahu

By | 29/08/2016

Sikap keusahawanan rakyat negara kita amat menarik untuk diketahui oleh mereka yang ada niat nak jadi usahawan. Anda boleh mendapatkan gambarannya dalam laporan terkini yang dikeluarkan oleh Global Entrepreneurship Monitor (GEM) baru-baru ini. GEM merupakan satu badan dunia yang memantau segala perkembangan dunia keusahawanan di seluruh dunia. Mereka membuat kajian di 62 buah negara termasuklah negara kita Malaysia.… Read More »

Shubhi