Panduan ringkas untuk pelajar universiti bersedia jadi usahawan

By | 19/09/2016

Selepas pelajar universiti habis belajar, dapat diploma, ijazah atau lebih tinggi lagi, apa yang diharapkan selepas itu ? Kalau nak ikutkan kebiasaan, pelajar universiti akan ikut nasihat orang tua-tua. Orang tua-tua kita, termasuklah dari kalangan mereka yang tahap Professor sekalipun (bukan semua) akan berikan nasihat macam ni… ” Mengaji pandai-pandai, dapat ijazah, dapat kerja yang baik, dan hidup… Read More »

Shubhi

9 langkah hadapi barang kena sita oleh DBKL bila niaga tepi jalan

By | 14/09/2016

Dalam keadaan pendapatan yang tidak mencukupi sekarang ini, kita boleh lihat ramai orang yang mula berniaga di tepi jalan. Antara masalah yang biasa dihadapi oleh para peniaga express, yang muncul tepi jalan, adalah kemunculan penguat kuasa majlis perbandaran yang terpaksa melaksanakan kerja yang diamanahkan kepada mereka. Nak marahpun tak kena, sebab mereka juga makan gaji dan kena buat… Read More »

Shubhi

4 perkara asas bila nak mula berniaga secara kecil-kecilan

By | 13/09/2016

Ramai yang nak mula berniaga secara kecil-kecilan sekarang. Orang kata ekonomi tak berapa bagus dan barang sentiasa naik harga sedangkan gaji macam tu juga. Dalam keadaan sebegitu, ada yang berniaga di sebabkan rasa tak cukup dengan pendapatan yang ada. Tambahan pula komitmen semakin lama semakin banyak, bilangan keluarga bertambah, anak semakin membesar. Semuanya perlukan duit, duit dan duit.… Read More »

Shubhi

2 strategi ringkas ini mampu melonjakkan perniagaan anda ke depan

By | 05/09/2016

Kali ini saya nak kongsikan 2 strategi ringkas yang mampu melonjakkan perniagaan anda jauh ke depan mengatasi semua pesaing lain yang ada di dalam pasaran sekarang. Anda tentu terkejut dengan dakwaan di atas, benarkah memang ada strategi yang boleh membuatkan perniagaan anda menjadi tersangat hebat sampai begitu. Strategi ringkas pulak tu !. Tak payah nak terkejut sebab memang… Read More »

Shubhi

Sikap keusahawanan rakyat Malaysia yang anda perlu tahu

By | 29/08/2016

Sikap keusahawanan rakyat negara kita amat menarik untuk diketahui oleh mereka yang ada niat nak jadi usahawan. Anda boleh mendapatkan gambarannya dalam laporan terkini yang dikeluarkan oleh Global Entrepreneurship Monitor (GEM) baru-baru ini. GEM merupakan satu badan dunia yang memantau segala perkembangan dunia keusahawanan di seluruh dunia. Mereka membuat kajian di 62 buah negara termasuklah negara kita Malaysia.… Read More »

Shubhi

Guna robot pelayan ganti manusia atasi masalah pekerja

By | 24/08/2016

Satu hari nanti, kita mungkin akan lihat para usahawan mula guna robot pelayan untuk gantikan manusia sebagai tenaga kerja mereka. Fenomena ini mula berlaku di negara jiran kita Singapura. Negara tersebut telah mengetatkan proses pengambilan tenaga kerja asing dalam memenuhi keperluan tenaga kerja. Mereka terpaksa buat begitu sebab dilanda masalah kebanjiran orang asing yang semakin meningkat. Oleh itu,… Read More »

Shubhi

Bagaimana balas jasa ibu bapa bila anda dah ada kerja

By | 23/08/2016

Bukan mudah nak balas jasa ibu bapa. Mungkin hakikat sebenarnya, kita tak akan mampu membalas jasa mereka walau dengan apa cara sekalipun. Oleh itu, usaha balas jasa ibu bapa perlulah dijadikan satu usaha yang berterusan sehinggalah samada kita sendiri atau mereka menghembuskan nafas yang terakhir di muka bumi ini. Saya yakin semua orang sedar yang mereka perlu berusaha… Read More »

Shubhi