Bila usahawan panik, ini yang akan berlaku !

By | 20/07/2016

Perkara buruk akan berlaku apabila usahawan panik. Jadi, walau apapun yang berlaku, usahawan mesti kawal jiwa dan ambil langkah-langkah yang perlu untuk keluar dari belenggu panik. Pagi tadi, ketika saya bersenam brisk walk kat taman perumahan, saya lihat Cina di salah sebuah rumah depan padang taman tersebut sedang bawa pemukul dan pahat. Saya tengok dia menuju ke rumah… Read More »

Shubhi

10 perkara yang saya perlu buat untuk berjaya

By | 18/07/2016

Saya kongsikan di sini 10 perkara yang saya buat untuk berjaya dalam hidup yang mungkin anda boleh ambil untuk dijadikan panduan. Lain orang, lain pula makna kejayaan terhadap dirinya. Makna berjaya bagi anda dan saya mungkin jauh berbeza. Itu bukanlah satu masalah. Walaupun makna berjaya bagi kita semua tak sama, namun, saya yakin jalan untuk menempa kejayaan tersebut… Read More »

Shubhi

Bebaskan minda dengan jadi usahawan tulin

By | 11/07/2016

Bagaimana nak bebaskan minda orang melayu ? Itu persoalan yang sering menjadi tajuk utama antara saya dan kawan-kawan lain. Itu juga tajuk hangat yang sering para pemimpin kita cuba huraikan. Semenjak dua menjak ini saya banyak membincangkan perihal orang Melayu dengan kawan-kawan usahawan yang lain. Bukan sebab kami pejuang bangsa, bukan sebab kami rasis atau punya semangat perkauman.… Read More »

Shubhi

Kisah puasa dan raya zaman kanak-kanak dahulu

By | 04/07/2016

Sekarang dah masuk mood puasa dan raya, jadi elok juga tulis bab puasa dan raya sekali kat sini. Setiap kali menjelang ramadan dan nak masuk hari raya, yang paling seronok adalah kanak-kanak. Bagi ibu bapa, terutamanya yang berpendapatan rendah atau sederhana, ia bukanlah satu perkara yang menggembirakan. Banyak duit yang terpaksa dikorbankan demi menyambut kedatangan hari raya. Nak… Read More »

Shubhi

Jangan terus labur duit berniaga tanpa selidik

By | 29/06/2016

Kali ini saya nak kongsikan sedikit cerita santai dalam bab labur duit buat perniagaan. Moga yang ada duit sekarang dan nak mula berniaga dapat ambil pelajaran dari cerita santai ini. Baru-baru ini saya ada buat pertemuan dengan beberapa orang usahawan di Pulau Pinang. Tujuan pertemuan tersebut adalah untuk berkongsikan pengalaman terhadap masalah dan juga peluang perniagaan masing-masing. Apa… Read More »

Shubhi

Kerjaya sebagai seorang Pawang Bisnes, bukan bomoh !

By | 27/06/2016

Pawang bisnes ? Perkataan pawang bisnes tu tercetus hari sabtu yang lalu. Masa itu saya dan tiga lagi kawan sedang minum teh tarik di sebuah kedai mamak. Saya ceritakan berkenaan masalah dunia perniagaan sekarang ini. Ramai kawan-kawan yang sedang mengalami zaman kegelapan dalam perniagaan mereka datang berjumpa dengan saya untuk mendapatkan pandangan. Oleh kerana masa saya terhad setiap… Read More »

Shubhi

Ketahui samada ada darah usahawan dalam diri anda

By | 20/06/2016

Ada tak darah usahawan sedang mengalir dalam diri anda ? Bolehkah kita kenal pasti dengan cara mudah hanya dengan membuat sedikit ujian? Satu ketika dahulu, ramai teruja untuk hadiri kelas belajar membaca tarikh lahir. Ada dakwaan yang mengatakan kononnya, tarikh lahir mampu memberikan maklumat terhadap potensi yang ada dalam diri. Jadi bila ada tawaran seminar tarikh lahir, penuhlah… Read More »

Shubhi