Saya kenal ramai kawan-kawan yang menjadi kaya jual insuran. Salah seorang kawan rapat saya juga jadi kaya jual insuran.

Mereka suami isteri menyara kehidupan dengan menjual insuran dimulai oleh isterinya terlebih dahulu secara sepenuh masa.

Isteri kawan saya itu cukup berjaya dan sudah jadi kaya jual insuran tanpa memerlukan bantuan suaminya berhenti kerja makan gaji.

Tapi, kejayaan isterinya membuatkan dia yakin bahawa dia juga mampu jadikan aktiviti jual insuran sebagai kerjaya yang baik seandainya dia berhenti kerja untuk jual insuran sepenuh masa.

Kaya jual insuran dan punyai hartanah yang banyak

Kali pertama saya beli insuran adalah ketika mula menjalankan perniagaan. Dari situ saya berkenalan dengan seorang wanita yang sudah lama berkecimpung dalam industri jual insuran.

Saya membeli insuran pertama daripadanya dan mula mengambil tahu pencapaiannya dalam dunia insuran. Dia punya banyak hartanah dan citarasanya tinggi. Namun dia mampu memenuhi semua citarasanya hasil daripada jualn insuran.

Begitu juga kawan rapat yang saya ceritakan di atas tadi. Mereka juga mampu beli hartanah hasil daripada kejayaan jual insuran. Ringkasnya ramai ajen insuran yang kaya raya hasil dari jual insuran.

Sertai latihan ajen jual insuran

Berbalik pada wanita ajen insuran tadi, perkenalan dengannya membawa saya mengenali dunia insuran. Saya menyertai latihan sebagai ajen insuran yang diberikan oleh wanita tersebut kepada semua ajen-ajen jualan insurannya.

Latihan yang lebih berupa motivasi dan suntikan semangat itu memberikan idea yang banyak kepada saya untuk menjual produk dan perkhidmatan yang syarikat perniagaan saya tawarkan.

Kenapa saya sertai latihan jual insuran

Saya turut serta dalam latihan sebagai ajen insuran bukan sebab nak jadi kaya jual insuran, tetapi kerana saya merasa cukup hairan dengan keupayaan orang menjual insuran.

Secara peribadi saya tidak suka kepada perniagaan jual insuran ini. Bagi saya ia merupakan satu perniagaan yang pasti membuatkan pemilik syarikat insuran kaya berlebihan sedangkan majoriti pembeli polisi insuran tidak mendapat apa-apa keuntungan malah lebih banyak rugi daripada untung.

Dengan konsep insuran juga membuatkan masyarakat lebih selesa nafsu nafsi (pentingkan diri sendiri) kerana mereka sentiasa dipayungi oleh syarikat insuran yang dilanggannya.

Anda boleh lihat iklan insuran yang sentiasa menggambarkan konsep payung mereka kepada pelanggan.

Cuba lihat jumlah kereta di negara kita. Kesemua kereta wajib diinsurankan. Dalam 1000 kereta, berapa agaknya jumlah kereta yang akan menuntut insuran dalam setahun?.

Beli insuran walau kemungkinan buat tuntutan rendah

Jumlah pemilik kereta yang buat tuntutan kemalangan terlalu sedikit sekali, malah terlalu ramai yang membayar insuran seumur hidup tanpa pernah menuntut apa-apa ganti rugi.

Kemana perginya kesemua duit tersebut?

Jawabnya adalah, kesemua duit yang banyak itu masuk ke poket pemilik syarikat insuran dan jumlahnya amat-amat banyak!!!!.

Kenapa masih ada orang yang beli insuran?

Kalau kenderaan, boleh dijadikan alasan kerana kekangan undang-undang. Tetapi dalam bab insuran peribadi tidak begitu, maka kenapa masih ramai yang membelinya?

Itulah yang membuatkan saya tertarik untuk ikuti latihan jual insuran.

Kalau saya boleh jual insuran, tentu saya boleh jual apa saja produk lain yang jauh lebih bermanfaat dari insuran kepada ramai orang.

Saya ingin cari jawapan kenapa bayar wang perlindungan pada perlindungan yang jarang-jarang kita gunakan dan perlukan.

Terlalu banyak contoh kerugian yang berlaku dan semuanya hanya syarikat insuran saja yang mengaut keuntungan.

Insuran beli rumah, kita bayar kalau-kalau kita mati dan tak habis bayar duit rumah…akhirnya kita bayar sampai habis dan syarikat insuran makan duit buta.

Insuran kemalangan dan cacat anggota kekal, kita beli dan bayar sampai mati dengan membawa semua anggota badan yang ada, syarikat insuran juga yang untung.

Insuran kematian, kita bayar sampai habis dan mati selepas tempoh perlindungan insuran tamat. Syarikat insuran juga yang belasah wang perlindungan kita.

Ajen jual insuran kaya, syarikat insuran lagi kaya

Jika anda hairan kenapa ajen insuran mampu jadi kaya jual insuran dengan pendapatan bersih dari suku hingga sejuta setahun. Dan dalam masa yang sama, syarikat insuran masih mampu mengaut keuntungan berganda-ganda… sebabnya adalah seperti yang saya nyatakan di atas tadi.

Cuba tanya ajen insuran anda, dalam seribu pelanggannya, berapa ramai yang buat tuntutan dalam tempoh setahun.

Kemungkinan besar kurang daripada 10 orang. Dan begitulah tahun-tahun yang berikutnya.

Itu belum diambil kira wang pelaburan yang jutaan orang bayar setiap bulan pada syarikat insuran lalu wang tersebut dilaburkan pula dalam saham atau lain-lain pelaburan.

Keuntungannnya berganda-ganda!!!.

Bertahun bayar insuran tak pernah buat tuntutan

Bukan saya minta agar berlaku kemalangan supaya boleh buat tuntutan.

Tetapi nak beritahu apa yang saya dah agak sebelum beli insuran nampaknya betul. Bukan pada saya seorang malah pada jutaan orang yang lain di luar sana.

Tetapi kenapa saya masih tetap beli insuran?

Itulah yang membuat saya garu kepala. Kenapa orang lain yang ada duit beli insuran? saya garu kepala lagi!.

Secara logiknya, kita tak perlu beli insuran. Tak ada seorangpun yang memerlukan insuran atau sekurang-kurangnya majoriti besar orang ramai tak memerlukan insuran walau apapun alasannya.

Dalam logik akal bahawa kita tak perlu beli insuran, nampaknya ternyata perniagaan yang sukar nak jual itu adalah antara perniagaan yang paling menguntungkan.

Perniagaan itu juga menghasilkan jurujual yang juga kaya raya tahap jutawan.

Oleh itu…persoalannya kenapa boleh jadi begitu.

Kenapa mereka berjaya jual insuran dan menjadi kaya raya jual insuran?

Saya dah tahu jawapannya

Sekarang baru saya tahu kenapa jurujual insuran berjaya menjual insuran. Sebabnya hanyalah kerana mereka mengetahui cara manusia berfikir.

Mereka menggunakan teknik memberikan tumpuan hanya pada perkara yang mahu ditumpukan dan lupakan terus semua fakta yang lain.

Itulah teknik pemasaran paling berkesan jika anda nak jual barang.

Dalam bab menjual insuran, kita tahu fakta berkenaan, ‘majoriti besar orang tak pernah buat tuntutan kerana ‘kalau ‘ yang sering ajen insuran takutkan kita itu tidak berlaku’

Kita juga tahu fakta bahawa jumlah orang yang tuntut dan lega hasil dari perlindungan insuran walaupun ada tetapi terlalu sedikit.

Untuk membuatkan kita lupa akan fakta di atas tadi, maka ajen insuran hanya akan bercakap dan ulang cakap,

…kalau anda kemalangan dan hilang anggota,

…kalau anda mati kemalangan,

…kalau anda masuk hospital,

….kalau dan kalau lagi….

Dan akhirnya otak kita akan fikirkan kalau itu benar-benar berlaku insuran boleh membantu.

Dan kita beli dan bayar tiap-tiap bulan sambil menunggu kalau-kalau perkara baik itu berlaku.

Sedangkan dalam masa yang saya kita sentiasa minta simpang mohon kepada Allah moga dijauhi segala kesulitan hidup itu. Sama seperti kita mohon agar wang perlindungan yang kita keluarkan menjadi hak bersih syarikat insuran.

Yang pastinya mereka berjaya buat kita berikan tumpuan hanya pasa satu fakta dan menutup segala fakta yang lain.

Itulah jawapannya kenapa benda susah nak jual itu masih tetap ada orang beli.

Sekarang anda tahu kenapa orang kaya jual insuran dan anda juga boleh gunakan teknik yang sama untuk jual apa saja produk yang anda mahu orang lain beli.

Itulah yang perlu kita lakukan untuk menjayakan apa saja perniagaan.

Tapi ingat!, jangan bohong sudahlah!.

Dan dalam kes ini insuran tak berbohong cuma dia serang benda kecil dan zoom pada minda kita sampai ianya jadi cukup besar untuk membuatkan kita buka dompet.

Rasanya anda dapat faham sekarang rahsia kenapa orang kaya jual insuran.

Tunggu apa lagi, fikirkan apa yang anda perlu tumpukan kepada pelanggan dalam perniagaan anda sekarang dan ulang perkara itu saja dan lupakan terus yang lain.

Belajarlah dari teknik ajen insuran yang terbukti berjaya mengelabui minda anda untuk membeli perkara yang amat jarang kita mendapat faedahnya.

Loading...
Total
428
Shares

Subscribe

Subscribe now to our newsletter

100 comments

 1. Hm. Tulisan ni Spekulasi tuan ke? risk. Yes risiko accident, cacat kekal.. 1/100. Ada yg claim ada yang tak. Betul cakap tuan!
  Tapi…..
  risiko meninggal dunia sebelum umur 100tahun?
  Risiko perlu hospital umur 60 70tahun?
  Kalau jumpa 10 org, 9 akan fall to probable 1/1 sbb tu org perlukan n kita wish dpt tolong dorg bila jadi mcmni 20 30 40tahun akan datang, kita harap dorg x susah hati

 2. sebagai seorang wakil Takaful,selain dari dapat menjana pendapatan,kita juga membantu masyarakat di luar sana ya..

  Etiqa Takaful
  0192172660

 3. Bang salah ni penerangan pasal tuntutan insurans. Jangan buat fitnah tak baik. Semua premium insurans dimasuk kan ke dalam satu money pool untuk lindugi client. Untuk keuntungan syarikat pula setiap premium tu ada cas dalam sebahagian dari seluruh premium. Tak banyak biasa dalam 6% untuk bayar gaji and etc. Jadi sebelum buat thread belajar dulu. Jangan jadi tin kosong

 4. ilmu baru yang saya dapat dalam post ni..hehehe..

  ini la kot yang orang cakap power of word..hanya guna perkataan kalau je. cari titik sentuh dekat prospek tu, kemudian ransang dia menjadi sesuatu yang besar.

  kemudian, daripada prospek menjadi client..

  hehehe..terima kasih atas perkongsian ini..

  http://www.ceritaejoy.com

  1. Assalam..

   Persoalan mengenai Produk Insurans atau Medical Card yang berada di Pasaran, In Shaa Allah saya akan bantu berdasarkan pengalaman dan ilmu yg saya timba di Prubsn Takaful dan AIA Public Takaful …

   Dan juga persoalan mengenai kerjaya sebagai Wealth Planner vs Life Planner juga saya sedia berkongsi agar anda sentiasa membuat keputusan yang tepat.

   Badrul Irwan Hj Buyong
   Aspiring Unit Manager / Premier Life Planner AIA Public Takaful (RAA)
   exWealth Planner Prudential & PruBSN Takaful (MG)
   0145003218 (Whatsapp/Telegram)

 5. Assalamualaikum…
  Fikirkan sejenak…
  Pelbagai takaful yang diperkenalkan dan pilihlah yang terbaik..
  kalau nak yang terbaik cubalah buat kajian skit…
  Apapun memiliki satu Pelan Takaful bukan bererti anda tahu tentang kematian atau kesakitan,
  tapi memiliki satu Pelan Takaful sekurang-kurangnya anda sayangkan insan-insan disekeliling anda…
  Saya budak baru belajar kalau ada slot yang salah tolonglah betulkan…:)

  Wallahuallam..
  Ok bai… 😉

  0122618027

 6. Assalamualaikkum…
  Fikirkan sejenak…
  Pelbagai takaful yang diperkenalkan dan pilihlah yang terbaik..
  kalau nak yang terbaik cubalah buat kajian skit…
  Apapun memiliki satu Pelan Takaful bukan bererti anda tahu tentang kematian atau kesakitan,
  tapi memiliki satu Pelan Takaful sekurang-kurangnya anda sayangkan insan-insan disekeliling anda…
  Saya budak baru belajar kalau ada slot yang salah tolonglah betulkan…:)

  Wallahuallam..
  Ok bai…

  Agen AIA Takaful
  0122618027

 7. Penulis perlu mengkaji Takaful baru tahu betapa cantik nya muamalah islam. Tak rasa rugi macam konvensional. Siapa nak belajar atau nak tahu info atau nak menjadi Takaful planner hebat, WA saya 0122067567 Reen

 8. Assalamuallaikum

  Free quotation, consultation & saya berikan diskaun utk monthly policy anda.

  Hubungi saya utk penerangan lanjut : 0137127272 (call/whatsapp)

  Prudential BSN Takaful

  Your no.1 Trusted Agent

 9. cepat..saya nak insurans..tak kira takaful ke ape ke..janji terbaik..
  ayat sape yg tebaik dan pelan terbaik saje akan saya terima..

  1. Assalamualaikum…salam sejahtera…tahniah pada semua ejen takaful…semua insuran terbaik dengan pakej masing…maaf tumpang iklan pada rakan2 yg berminat nk tahu tentang produk dan berminat nk cuba jd perunding takaful..boleh cuba whatsap sy di talian 0197303303..great eastern takaful

  2. Salam En. Syafiq. Boleh whatsapp saya, Alia di 0178800412. Saya akan cuba membantu mengikut kesesuaian keperluan encik. In sha Allah.

 10. Prudential BSN Takaful Penipu…

  Saya apply Medical card PruBSN Takaful setahun lepas, saya pun kadang2 terpikir nape saya bayar sedangkan saya tak sakit. Tak claim pun.. Ditakdirkan 3bulan lepas saya tak boleh tidur, tak boleh bernafas sebelah hidung.. Saya pergi hospital kerajaan, dia just tanya je sakit apa then dia bagi ubat selsema. Saya pergi klinik swasta, klinik bagi saya ubat spray hidung. Tapi tetap jadi jugak, akhirnya saya pergi check di Hospital Swasta. Doc masukkan kamera melalui hidung saya, doc kata ada ketumbuhan block yang tutup saluran hidung. Saya terus buat operation keesokan harinya.
  Ya Allah, saya tengok bil untuk rawatan hampir 20ribu. Tapi saya perlu bayar RM20 sahaja sbb hospital bagi admision pack. Baki bil semua PruBSN bayar.
  Setahun saya bayar RM2400, tapi bil yang dibayar 19ribu..

  Sebagai manusia biasa tidak terlepas dari ujian Allah, sakit tetap datang. Hanya Firaun sahaja yang tak sakit, sebab tu Firaun mengaku dia sebagai tuhan sebab dia tak sakit2.. Beringatlah sebelum terkena, jangan dah terkena nanti merana..

 11. Assalamualaikum
  kepada agen dan bakal pelanggan saya. Saya boleh buat semua sykt takaful di malaysia dan ingin mempelawa kpd bakal agen utk join group saya. Lebih mudah closing dan memberi peluang yg lebih kepada client utk buat pilihan dan lebih telus memberi keputusan kpd bakal client. Saya tidak jual satu sykt ajer. Bayangkan jika anda agen/client yg ingin membeli sesuatu. Adakah anda suka pada satu brand shj? kalau anda agen satu brand . Anda terpaksa menjual satu sykt shj dengan apa jua alangan..betul tak?..utk bakal client pula..lebih telus kalau boleh bandingkan apa keperluan yg tuan/puan nak berbanding apa yg agen present kat anda..jika berminat saya mengalu2 kan kehadiran tuan/puan sebagai agen dan bakal prospek saya…
  boleh email kat saya mivec78@gmail.com / whatapp saya 0199499899

 12. rm100 boleh dpt coverage at least annually rm1million. lifetime unlimited. board & room increase 20% every 2 years. FREE co takaful. add hock tambahan cancer & dylisis rm500k. free hasle PIRORITY Counter swipe medical card mcm credit card jimat tak perlu tunggu lama untuk admit.worldwide coverage.mana nak dapat semua ni? semuanya di AIA public takaful. contack saya mohd zulfadli mohamad zaki 0193329244. kita jumpa sy belanja coffee free n makan2 sambil kita chit chat.whatsapp ye.chill

 13. Woww…ramai nya agen Takaful.
  Tahniah!!!Anda semua memang HEBAT.
  Sy pun Agen Prudential Takaful BSN jgn
  Area negeri sembilan.
  Wan Halim 0139973937

 14. Untuk orang islam kita ade takaful,protection dapat,medical card dapat,saving pn dapat…
  So sy rasa ni adalah info yang tak berguna,tk buat kajian secara terperinci,main hemmbuus je…

   1. pengurusan risiko…risk management…takaful ada tabaruq…hurmmm…rugi la baik tuan serender je polisi insurance tu….tuan jutawan…org cina beli insurance utk keluarga selepas mereka mati….kita org melayu harapkan belas ihsan saudara jiran semua….hurmm….sy pun xtau insurance atau takaful ni bagus ke x? yg pasti cina kalau mati xbiarkan anak bini meminta minta….kita usaha…berdoa….kemudian baru tawakal….wasalam

 15. Entry yang bagus.
  Cuma bagi yang beragama Islam, sertailah insuran islamik (Takaful) berbanding insuran konventional. Itu yg lebih afdal. Lagi satu… memang dalam industry ini jumlah yang membeli takaful selalunya kurang berbanding yg menuntut(claim) cuma..its about risk. Bila sesuatu musibah berlaku risiko kerugian yg tinggi dapat dikurangkn. Selain itu..dlm konsep takaful, konsep saling membantu amat ditekankn di mana peserta secara rela membantu peserta lain yg ditimpa musibah. So dapat pahala dgn membantu org lain.
  Satu perkara yg kita kengkadang terlepas pandang, sometimes sykt takaful juga kengkadang kerugian bila seseorg peserta baru menyertai takaful br sebulan tp dh claim beribu-ribu kendian x byr caruman. Dlm kes ni pihak sykt yg rugi. Haha. Sekadar pandangan..Terima kasih

  Utk maklumat lanjut mengenai etiqa takaful layari http://www.1etiqa2u.com

  1. Insurans memang bagus dan amat penting lagi2 zaman ekonomi yg tidak stabil skarang.
   Kalau pergi hospital gov pesakit kena tunggu berjam2 utk dirawat..kadang2 katil dlm wad pun xcukup..tambah lagi masa menunggu..pengalaman ayah sy masuk hospital gov nak tggu msuk katil dlm wad sampai dekat 24 jam..dr petang harini sampai petang esok bru dpt msuk wad..skrg sy rase memang perlu orang kita ambil insurans..skrg sy juga sudah menjadi ejen takaful prudential BSN dan punyai lesen yg sah..dan Alhamdulilah dah berjaya educate pelanggan sy tentang pentingnya insurans ni..jika sesiapa berminat boleh hubungi sy
   mazlinna 0173986710..
   (sy xrugi apa2 jika anda xambil insurans,
   kerja kami utk melindungi anda shj itu pun jika anda perlukan kami PRUDENTIAL) 🙂

 16. Salam sejahtera buat semua..buat pembaca2 yg ingin mencari perlindungan insurans & simpanan utk diri sendiri mahupun anak2..survey dulu & buat perbandingan at least 5 jns. Jgn terburu-buru. Bila dah btl2 puas hati br decide utk jumpa ejen insurans yg diingini. Sebolehnya dptkan proposal dulu. Kena bijak menguruskan kewangan. Beli ikut kemampuan jgn mudah terpengaruh nti sndiri x mampu nk byr bulanan akhirnya insurans ke mana simpanan pun x dpt. Berminat utk mdapatkan proposal utk great eastern takaful hubungi sy di 0162745422. Sharing is caring.

  Terima kasih.

  Pn Julia

  1. Pendapat saya, terdapat banyak produk dalam takaful, kalau hendak dibuat perbandingan sukar untuk kita hendak kenal pasti mana yang terbaik. kerana setiap produk takaful ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Yang penting customer menyertai takaful atas dasar keperluan dan kemampuan mereka. pelan yang mampu dan tidak membebankan merupakan pelan yang terbaik. Matlamat utama orang menyertai takaful adalah pelindungan.
   ahmad firdaus recently posted…kad perubatan standalone- A-Life Med Regular-iMy Profile

 17. Di sini saya ingin menawarkan sesiapa yang berminat untuk menjadi agen Takaful/Perunding Kewangan Takaful menyertai kami di Al Isra’ Associates. Jika anda seorang yang bercita-cita tinggi untuk memiliki kerjaya dan perniagaan sendiri, kedatangan anda amat dialu-alukan. Kami adalah sebuah agensi terbesar yang mewakili Prudential BSN. Pendapatan berterusan dan tanpa had serta KOMISYEN yang akan dibayar selama 6 tahun.

  Hubungi saya di 018-2558789 (Amirah) atau email RESUME anda ke usrahsaeeah@gmail.com.

  Hubungi saya sebagai langkah pertama untuk mengubah hidup anda!

 18. Assalammualaikum… Saya Hafiz Hamzah Perunding Takaful dari Syarikat AIA PUBLIC TAKAFUL. Kepada yang berhajat mengetahui dengan lebih lanjut tentang Produk Medical Card dari kami, boleh la hubungi saya melalui call / sms / whatsapp / telegram 012-358 0603.

  # khusus untuk orang utara sahaja ya ( perlis, kedah, penang & utara perak)

 19. Plan PruBSN
  Pampasan kematian
  Pampasan penyakit kritikal
  Pampasan kematian akibat kemalangan/cacat kekal
  Komplikasi kandungan
  Simpanan
  Simpanan haji

  Untuk maklumat lanjut dan quotation PERCUMA boleh hubungi saya dzul 0194493751

 20. Salam 1Malaysia sahabat2 sy syorkan Allianz krn manfaat perubatan RM1,000,000 dgn byrn serendah RM200 shj..ada medical card dan juga plan savings..(PELBAGAI BONUS AND DVDEN YG MENARIK BERBANDING ASB) anything, hubungi sy 01117830603
  Tq

 21. Saya hafez azali perunding Takful PRUBSN
  Takaful PRUBSN senyiasa di pantau oleh penel Syari’ah Islam
  Yg halal itu harus.
  kami menyediakan plan 3 dalam satu ia itu
  perlindungan, pelaburan, dan perubatan

  untuk yg berminat untuk mengatuhui lebih lanjut
  boleh hubungi saya
  hafez azali
  011-21303376

 22. Daripada pengalaman adik saya yg menjadi pelanggan AIA public Takaful, dia bayar bil hospital 100% AIA bayar…admission hospital pantai tak kena deposit langsung. Yang paling jimat tak kena kos ko-takaful.
  Kalau prudential kena kos. Ko-takaful kan….
  Kalau x Silap 10% daripada jumlah bil hospital…min rm300 max rm1,000.
  Hasil drp survey sy…
  Skrg sy pun ambil AIA utk family sy ejen insuran yg sama dgn adik sy tu…sapa nak Boleh call dia 010-5610415 nama di en Muhammad Atau isteri dia Pn Siti Hajar. Setakat ni servis terbaik sy tgk…birthday anak adik sy diaorang belikan kek hari jadi secret recepi…sy sign up pun isteri dia belikan set pinggan cawan…
  AIA public takaful mmg 100% patuh syariah sebab medical card ada menang KLIFF2014 kalu x silap.
  okaylah….setakat tu perkongsian sy…bye…salam.

  1. pantai hosp tak amik deposit ek? ok tq… selama nie anak saya admit sjmc kena deposit rm 300 skang rm500 hhuhuhu

   1. Pendapat saya , mungkin kerana dalam kad perubatan AIA PUBLIC TAKAFUL ada nilai tunai rm2,000 untuk bayaran deposit hospital. Ciri-ciri magnetic strip yang terdapat di belakang kad perubatan AIA PUBLIC TAKAFUL, membolehkan kad tersebut menyimpan data seperti jenis pelan, had tahunan dan nilai tunai di dalamnya. Sekian.
    ahmad firdaus recently posted…kad perubatan standalone- A-Life Med Regular-iMy Profile

 23. Assalamualaikum,
  Buat pembaca yang ingin kan Takaful yang terbaik di Malaysia. Boleh ambil dari Takaful Malaysia kerana kami telah dianugerah Takaful terbaik di Malaysia 3 tahun berturut2. Syarikat 31 tahun di Malaysia dan 100% takaful mengikut syariah! Pelan MURAH tetapi coverage yang TINGGI. DIJAMIN dan boleh buat perbandingan bersama syarikat yang lain.
  Facebook: Hazrul Halili @ http://www.facebook.com/hazrul30k
  Instagram: hazrulhalilitm
  Hazrul Halili
  0183882911

 24. puan nurul sekiranya berminat boleh cuba product dari allianz powerlink,,,, 5 in 1 plan…. pampasan kematian,medical card,saving,kemalangan,36+3= 39 critical illness….plan rm200 overall lifetime limit 1 juta…. boleh whatsapp atau call saya di 0173757440 untuk detail dan sample quotation atau add saya di fb muhammad hafiz allianz

  1. Assalamuaikum pn.nurul..
   Pn nurul boleh mengkaji dahulu mana2x syarikat dan saya mencadangkan puan buat pilihan untuk takaful yang mengikut syariah islam.

   Egent pruBSN.

  2. Nurul sy ejen fulltime untuk produk TAKAFUL yg terbaik di asia.
   1.kad perubatan
   2. Manfaat perlindungan
   3.Simpanan & pelaburan
   Selagi masih mampu & sihat jom apply.
   Sebelum terlambat.:)
   Jikalau berminat sila hubungi sy 0122152853

  3. Puan Nurul sy nasihatkan supaya pertimbangkan tentang jumlah komitmen Puan Nurul, Jumlah Tanggungan, Hutang, Sewa dan Perbelanjaan Bulanan Puan Nurul.Produk Insurans semua bersifat perlindungan.Bila dah tau berapa bnyk tanggungan dan komitmen bulanan , barulah Puan Nurul boleh pilih mana produk yg bersesuai dengan risk profile puan Nurul.Sebolehnya -boleh nya pilih pelan yang boleh menaggung semua liabiliti puan seandanyai ada pekara buruk yg berlaku pada diri Puan.Dan sebagai Muslim yg mengalakkan Puan Nurul memilih produk takaful berbanding produk kovensional. Seandainya Puan mahu explanation yg lebih detail dalam bab merancang duit dan pelaburan boleh contact saya. 0189134706

  4. Assalamualaikum,
   Buat pembaca yang ingin kan Takaful yang terbaik di Malaysia. Boleh ambil dari Takaful Malaysia kerana kami telah dianugerah Takaful terbaik di Malaysia 3 tahun berturut2. Syarikat 31 tahun di Malaysia dan 100% takaful mengikut syariah! Pelan MURAH tetapi coverage yang TINGGI. DIJAMIN dan boleh buat perbandingan bersama syarikat yang lain.
   Facebook: Hazrul Halili @ http://www.facebook.com/hazrul30k
   Instagram: hazrulhalilitm
   Hazrul Halili
   0183882911

  5. berdasarkan pengalaman saya puan nurul boleh rujuk ke mana- mana hospital tanya insurans apa yang bagus. selalunya pihak hospital akan berterus terang. Prudential BSN Takaful 0172540036 Saiful Bahari

   1. betul tu En. Saiful Bahari .. berdasarkan pengalaman saya bertanya pada hospital swasta .. Prubsn lah paling susah nak keluarkan GL .. Kenapa ye?

    Perlukan Pencerahan..

 25. insurans memang boleh buat kaya..tapi pada mereka yang betul2 tough sbb jual insurans perlukan kesabaran yg tinggi bila di reject oleh customer.. syabas pd mereka yang ebrjaya

  1. mmg byk jenis insurans dlm Malaysia skrg ni. sy syorkan Allianz krn manfaat perubatan RM1,000,000 dgn byrn serendah RM200. ada medical card dan juga savings. anything, hubungi sy 0173323409

 26. Setelah baca artikel ni….jelaslah saya yg insuran adalah haram kerana menyebabkan sebahagian org rugi dan sebahagian lagi untung besar….kerana islam melarang sistem yg sebegini….terima kasih atas perkongsian dan penerangan…

 27. MRTA vs TAKAFULINK
  MRTA
  MRTA atau Mortgage Reduced Term Assurance merupakan sejenis perlindungan insurance untuk pinjaman rumah. Tujuan individu membeli polisi MRTA tidak lain adalah sebagai perlindungan kewangan terhadap baki pinjaman yang belum dibayar sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal keseluruhan atau Total Permanent Disable (TPD) kepada peminjam. Jadi polisi MRTA ini akan membayar baki pinjaman yang terunggak.
  Ciri-ciri MRTA
  1. Bayaran lump sum (sekali gus).
  2.Biasanya akan dimasukkan didalam loan sekiranya jumlah premium terlalu mahal (bagi membolehkan bayaran secara bulanan).
  3. Sekiranya premium dimasukkan bersama pinjaman, premium tersebut juga dikenakan faedah oleh pihak bank. Jadi, jumlah premium yang perlu dibayar akan lebih tinggi dari sepatutnya.
  4. Tempoh perlindungan sama seperti tempoh pinjaman.
  5. Jumlah perlindungan akan berkurangan mengikut pinjaman.
  6. Lebih murah berbanding dengan life insurance atau takafulink sekiranya dikira dari sudut jumlah caruman.
  7. Tiada nilai tunai.
  Bagi mereka yang aktif dalam pelaburan hartanah (jual-beli hartanah), setiap kali kita buat pinjaman kita perlu memohon plan MRTA dan sekiranya kita ingin menjual hartanah tersebut, kita perlu batalkan MRTA tersebut. Dan seterusnya sekiranya kita ingin membeli hartanah lain, kita perlu mengambil sekali lagi MRTA yang lain. Dan sudah tentu pada masa itu umur kita telah meningkat dan menyebabkan premium lebih mahal. Kalau mahal masih ok lagi, tapi kalau kesihatan tidak berapa baik syarikat insurance/takaful tidak dapat mempertimbangkan permohonan MRTA.

  BAGAIMANA TAKAFULINK BOLEH DIJADIKAN SEBAGAI SATU OPTION DALAM MENGGANTIKAN MRTA/MRTT?
  TAKAFULINK
  Takafulink merupakan pelan Takaful Keluarga yang memberi anda kebebasan perlindungan juga pelaburan yang diluluskan Syariah tanpa adanya prejudis. Ianya unik kerana ia menawarkan perlindungan serta kaedah menabung secara tetap yang berdisiplin. Pelan ini menghasilkan pulangan yang lebih baik jika dibandingkan dengan deposit yang disimpan dalam akaun simpanan. Sebahagian daripada caruman anda dikumpul dan diurus oleh para profesional yang bermatlamat menawarkan keuntungan pelaburan yang menarik.

  Ciri-Ciri Takafulink

  1. Bayaran secara berkala (regular), jadi tidak perlu masukkan bersama pinjaman, dan ini boleh mengelakkan kita daripada dikenakan faedah oleh bank.
  2. Jumlah perlindungan sekata sepanjang tempoh caruman atau sehingga umur kita 80 tahun yang mana lebih dahulu.
  3. Jumlah perlindungan yang fleksible. Boleh diubah mengikut keperluan perlindungan pinjaman.
  4. Jumlah premium yang tetap. Walaupun umur meningkat, premium tetap sama. Ini akan menjimatkan kita dalam jangka masa panjang.
  5. Tidak perlu menamatkan polisi sekiranya hartanah yang pinjamannya dilindungi oleh takafulink ingin dijual atau dipindah milik. Dan sekiranya kita ingin membeli hartanah baru, boleh gunakan polisi yang sedia ada untuk menjadi sebagai cagaran bayaran pinjaman sekiranya kita meninggal dunia atau lumpuh kekal keseluruhan.
  6. Boleh digandingkan dengan pelbagai manfaat perlindungan lain yang agak penting seperti medical card, elaun hospital, elaun ICU, elaun pembedahan dan sebagainya.
  7. Ada nilai tunai dan perkongsian untung hasil dari keuntungan wang caruman yang dilaburkan oleh syarikat.
  8. Warisan pendapatan Islam (HIBAH kepada pewaris)
  Bagi tempoh masa yang panjang, cara ini lebih menjimatkan disebabkan kita tidak dikenakan interest atas premium sekiranya premium dimasukkan dalam jumlah pinjaman. Selain dari itu, jumlah peruntukan premium untuk simpanan selepas tahun ke 7 dan seterusnya adalah 100%.
  Jadi. Anda boleh gunakan wang tersebut untuk melangsaikan pinjaman perumahan dengan lebih cepat dari tempoh yang sepatutnya. Secara tak langsung ini akan dapat mengurangkan kadar keuntungan (interest payable) kepada pihak bank, dan seterusnya dapat menguntungkan anda sebagai peminjam

  Jika ada sesiapa berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang sms kepada saya di 012-3685844-mazlan @ sila email kepada saya: azlaneo@yahoo.com.my untuk khidmat nasihat secara percuma.

 28. Tiada siapa yang tahu apa yang bakal terjadi pada hari esok.
  Ramai orang akan gosok pakaian mereka sebelum tidur untuk persiapan hari esok.
  Kita set alarm jam untuk kita bangun awal esok
  Jadual waktu di sekolah juga digunakan untuk melihat aktiviti esok
  Kita bersengkang mata menyiapkan kerja untuk kita submit esok

  banyak lagi perkara yang kita lakukan hari ini untuk persiapan esok hari.
  tapi kalau sebelah malam tersebut kita tidur dan mati…apa yang berguna pada kita untuk hari esok?

  maka sebab itu orang masih dapatkan insuran hari ini, untuk persiapan mereka pada hari esok.

  -2cent-

 29. Salam… saya seorang agen takaful. Saya cuma nak kongsikan bahawa produk takaful berkaitan pelaburan tidaklah merugikan jika tak claim pun.. tapi kena long term lah..

  contoh seorang pelanggan saya yang dah ambil takaful dengan saya pada 7 lepas. Carumannya sebulan RM200… manfaat jika meninggal atau hilang upaya kekal ialah RM200k… selama 7 tahun dia sudah mencarum total caruman yang sudah dia bayar ialah 200 x 12 bulan x 7 tahun = 14400. Sekarang cash value yang boleh dia keluarkan bila2 masa sudah ada lebih 15000. maksudnya dia sudah buat untung (walaupun sikit) dengan memasuki takaful ini seoalah2 ianya percuma… jika meninggal, anak isterinya dapat 200K + investmen. jika belum meninggal, dia boleh keluarkan duit tu bila2 masa untuk tujuan apa pun. Terima kasih.

 30. Tuan Subhi kena banyak mengkaji sebelum menulis..kadang-kadang penulisan berdasarkn lojik menimbulkan kejahilan diri..apakah perjalanan sistem Takaful juga sama dengan perjalanan sistem insuran konvensional .Kenapa wujudnya konsep Tabbaru’ dalam sistem Takaful?Apa itu Tabarru’?Bukankah sistem tabbaru’ ini sudah terlaksana sejak zaman Rasullallah..apa itu tabung Diaz,apa itu skim al muwallah?apakah peserta yang rela mentabarru’ untuk saling membantu antara satu sama lain akan menganggap mereka rugi jika musibaah tidak berlaku kepada mereka dan tidak boleh buat tuntutan..apakah tabarru’ itu derma ikhlas (ta’wwun)untuk saling membantu di anggap sia-sia dan rugi?Apakah tiada sedikit pahala dan kebajikan yang Allah SWT berikan kpd peserta yang rela hati mentabarru’kan duit mereka untuk membantu peserta-peserta lain jika musibbah berlaku…lni indahnya sistem insuran Islam.Sepatutnya tuan beri sedikit pengecualian kepada sistem Takaful semasa tuan ghairah menulis tentang insuran agar ianya berlaku adil kepada wakil-wakil takaful di luar sana yang kebanyakannya muslim susah payah menyedarkan orang Islam agar “menambat terlebih dahulu unta mereka’ sebelum bertawakkal kepada Allah..Maaf jika teguran ini sedikit menyentuh emosi tuan..Selamat tahun baru

  1. Terima kasih berikan ilmu di atas. Saya baca semula semua yang saya tulis, tak ada sedikitpun saya cerita pasal Takaful kerana Takaful lain dan insuran lain…itulah yang saya faham. Mohon maaf kerana masih jahil. Saya bukan nak cerita pasal industri Takaful kat atas itu, saya cerita pasal teknik pemasaran insuran yang hebat untuk usahawan aplikasikan pada perniagaan mereka.

   Kalau tuan nak kongsikan ilmu takaful, boleh lah hantarkan artikel ke sini untuk saya siarkan….maaf sekali lagi kerana jahil.

   1. En Subhi tak perlu rasa bersalah…ada yang betul
    Dari tulisan tuan…begitu juga tulisan2 dari agen2 insuran….

 31. dulu, saya pandang rendah dengan orang yg jual insurans sebab tak tahu kenapa….hahahhaa (gelakkan diri sendiri)
  tapi, bila dah join bidang bisnes ni sikit demi sikit saya dah tahu cara mereka bekerja dan tabik spring sebab bukan calang2 orang boleh jd agen insurans sbnrnya 🙂

 32. perniagaan akan selamanya untung kalau sangkut dengan 3 perkara ni.. riba, tipu, tindas.. so, insurans ni kalau disemak belek mungkin ada sangkut kat salah satu tu atau ketiga-tiganya sekali. memang comform untung la sampai mati.

  bab insuran kereta tu memang tak mampu nak halang. kecuali musnahkan sistem kerajaan dan sistem ekonomi yang ada. maka paksa rela dalam pembelian insuran kenderaan itu akan berkubur sekali dengan kemusnahan sistem kerajaan dan sistem ekonomi sesebuah tamadun.
  Amran recently posted…Remaja buru cintaMy Profile

  1. yang tuntut sgt ramai juga..xpercaya boleh p melawat mana2 hospital swasta. dan maaf bercakap,yang paling ramai buat tuntutan ialah bangsa Cina krn mereka yg paling ramai ambil insurans perlindungan. depa xlarat nak beratur pjg n lama di hospital kerajaan yg mana kita tahu terlalu ramai malah katil pun xcukup utk pesakit.

 33. entri ini benar-benar terbaik…saya cukup memahaminya..
  saya ada kenalan yang sungguh-sungguh mengajak saya buat bisnes ini kerana katanya saya ada kebolehan bercakap dengan baik..namun saya tolak kerana komitmen bekerja makan gaji dan keluarga.
  Dalam masa sama kenalan saya terlepas cakap bahawa tugas dia untuk memastikan pemegang polisi tidak claim supaya dapat selamatkan duit syarikat…
  kakiblog recently posted…Himpunan Terbesar Blogger Malaysia 2013My Profile

   1. Saya baru berhadapan dgn agen saya…semasa menawarkan insuran kepada saya…ayat dan wajahnya seiring senada dan seirama…terpaut keupayaan nnya memujuk fan lain2

    Bila saya perlukan dia saat sya memerlukan…ayatnya sungguh menghiris telinga…mengapa yer??

    Saya sedang buat pertimbangan…hentikan polisi saya

  1. namanya “creating needs”… bukan membesarkan2 cerita… hehe..tapi mengajak org melihat kehadapan..sedarkan apakah kemngkinan2 yg boleh berlaku dan adakah dia dah membuat persediaan n tindakan awal utk mencegahnya (jika mampu). jika tak mampu (contoh: kematian) bagaimana kita nak kurangkan impak kewangannya?? kalau impak emosi tu kerja ustaz atau kaunselor. kami hanya mampu bantu bahagian wang nya saja dong.

   Lega bila dah ada takaful…xsenang duduk jika duit takafl mak ayah adik beradik belum bayar. kalau apa2 terjadi macamana…bila sudah takaful..bismillahitawakkaltu ‘alallah..

   ini adalah ilmu menguasai kewangan (Financial control) …

   adakah risiko kewangan kita di dalam kawalan?

   yg bijak kata xperlu ins kereta tu..boleh je…hehe..nanti sy jadi menteri..kalau awak langgar kereta orang…saya suruh awak ganti lah cash 50,000 (contoh). lepas tu..kalau kereta dia plak kene langgar..tunggu lah org tu bayar 50k..agak2 orang tu mampu bayar tak? klw tak bayar apa tindakan? penjara? boleh nak penjara..tapi kereta awak tu xde sesiapa nak ganti lah kan??..haha

   artikel ni menarik..bagaimana persepsi layman. gelak2 saya baca. terima kasih 🙂

   013-3597597
   shah alam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

CommentLuv badge