Menceburkan diri dalam perniagaan memang susah. Untuk buat keputusan nekad berhenti kerja dan berniaga saja sudah banyak menyusahkan diri dan orang sekeliling kita.

Bila dah jadi usahawan anda tak ada pilihan lain selain daripada memastikan anda berjaya dan tidak lagi menyusahkan diri sendiri dan juga orang lain. Berikut beberapa perkara yang anda perlu tahu bila berniaga.

  1. Jangan harap pertolongan orang selain diri anda sendiri. Ramai yang putus asa dan letakkan kegagalan pada orang lain yang tak mahu memberikan pertolongan. Jika anda rasa orang perlu tolong anda untuk berjaya, anda hanya membuang masa. Ingat! bila anda gagal, anda keseorangan menghadapinya, bila anda berjaya semua orang mahu tumpang/ambil bahagiannya.
  2. Setiap yang menolong mahukan sesuatu. Tak ada dalam dunia sekarang ini yang membantu secara percuma. Mereka harapkan balasan tidak kira samada dalam bentuk wang atau lain-lain ganjaran. Oleh itu sentiasa pastikan orang yang membantu anda tahu apa yang dia mahu dan berikan padanya. Jika anda tidak mampu, lupakan saja pertolongan darinya dan jangan minta bantuan percuma.
  3. Segalanya bermula dengan kesukaran. Tidak ada benda mudah bila anda baru memulakannya. Ia hanya menjadi mudah apabila anda tidak jemu mengulang dan mencuba bertubi-tubi tanpa jemu. Oleh itu jika anda menghadapi kesukaran, terima dengan hati yang terbuka dan teruskan juga sehingga ianya menjadi senang.
  4. Tawarkan apa yang orang mahu, bukan apa yang anda mahu. Perniagaan adalah perkhidmatan menyelesaikan masalah atau kehendak orang. Anda mesti bersedia untuk memenuhi kehendak orang lain, bukan kehendak anda. Jangan paksa orang menerima sesuatu yang anda mahu sedangkan mereka tak ingin.
  5. Anda hanya perlu berusaha, yang menentukan kejayaan adalah Allah. Perniagaan tidak boleh dijadikan paksaan. jangan paksa orang beli, hanya nyatakan apa yang anda tawarkan. Samada dia akan beli atau tidak bukan urusan anda. Jangan mendesak sehingga kawan atau sesiapa saja melarikan diri apabila terlihat kelibat anda
  6. Buang sikap yang anda serba tahu. Masalah usahawan yang ego adalah merasakan dia serba tahu lalu tidak menerima cadangan orang lain. Sentiasa buka minda pada sebarang cadangan. Mungkin anda tidak tahu apa yang anda tidak tahu yang sepatutnya anda tahu.
  7. Jangan bersikap terlalu sempurna. Orang yang berniaga tidak pernah berada dalam keadaan cukup segala-galanya. Jika anda menunggu segalanya sempurna untuk berbuat sesuatu, anda langsung tidak akan memulakannya. Berikan kesempatan pada semua untuk belajar dari kesilapan termasuklah diri anda.
  8. Berikan tumpuan pada perkara kecil yang sering dilakukan dan perbaiki menjadi lebih sempurna. Ramai usahawan yang silap apabila memberikan tumpuan hanya pada perkara-perkara besar yang berlaku sekali-sekala dalam kehidupan. Anda adalah apa yang anda sering ulangi melakukannya, dan dari situlah kejayaan datang. Mengharapkan perkara jarang berlaku adalah seumpama bermain nombor ekor. Lebih baik simpan RM5 seminggu dan jadikan ianya tabiat daripada tikam ekor semingga RM5 ringgit untuk menjadi kaya.
  9. Hampir kesemua perkara hebat tidak datang dengan mudah. Kejayaan, peluang, pekerja yang baik, rakan niaga yang bagus, pelanggan yang setia dan apa-apa saja yang hebat-hebat adalah perkara yang sukar ditemui. Hanya mereka yang bersabar dan terus mencari akan temuinya, oleh itu jangkakan kesukaran tersebut.
  10. Makhluk datang membantu hanya bila anda senang. Bank menawarkan pinjaman bila anda ada wang. Kawan-kawan tidak lokek membantu bila anda berjaya. Bila anda dalam kesukaran semuanya menghilang. Ingat semakin sukar yang anda hadapi semakin makluk menjauhkan diri sedangkan semakin sukar diri anda semakin hampir datangnya pertolongan Allah. Jadi sentiasa pohon padaNya.
Renungkan kesemua yang saya sebutkan di atas dan sediakn diri anda untuk berjaya. Insyallah.

Subscribe

Subscribe now to our newsletter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

CommentLuv badge