Tips mulakan hidup ringkas di pejabat

Sebelum mulakan hidup ringkas di pejabat, kita mesti tahu bahawa terdapat 2 jenis sikap pekerja di pejabat:

 1. Orang yang mempunyai meja tersusun rapi dan kemas
 2. Orang yang memiliki meja berterabur dan berselerak.
Bagi jenis yang pertama ada yang berpendapat orang seperti itu tak ada kerja atau jarang buat kerja, sebab itu mejanya sentiasa tersusun rapi.

Manakala jenis yang kedua pula dikatakan seorang yang teramat sibuk buat kerja sehinggakan tidak ada masa untuk mengemas meja.

Ada juga yang sengaja menjadikan keadaan mejanya berterabur dipenuhi dengan bermacam dokumen bagi menunjukkan kononnya dia seorang yang amat sibuk dan banyak kerja.

Walau apapun budaya pejabat kita, agaknya antara meja berselerak dengan meja tersusun rapi, mana satukah budaya yang  melambangkan seseorang itu hidup ringkas?.

Hidup ringkas di pejabat

Jika kita mencari sesuatu dokumen yang penting, meja manakah yang mudah, meja berselerak yang dokumennya bertaburan tak tentu hujung pangkal atau meja tersusun kemas rapi dengan setiap dokumen yang sama jenis diletak pada bahagiannya masing-masing?.

Sudah tentu di meja yang kemas kita akan temui dokumen yang kita mahu lebih pantas dan mudah berbanding meja bertaburan tadi, silap-silap kita tak akan menemuinya lansung.

Kita tak boleh dakwa hidup ringkas jika untuk mencari sesuatu yang penting mengambil masa yang cukup lama.Jadi jika mahu hidup ringkas pastikan kita mula menyusun pejabat kita dengan meletakkan semua benda pada tempatnya dan membuang segala yang tidak digunakan.

Panduan mulakan hidup ringkas di pejabat

Ingat hidup ringkas bermakna membuat atau menyimpan sesuatu yang mendatangkan faedah dan berguna dan meninggalkan segala yang tidak mendatangkan faedah dan tidak berguna.

Berikut beberapa tips ringkas untuk melakukannya dengan menggunakan konsep ‘Eisenhower Rule’. Ia merupakan rahsia cara bekerja Presiden Amerika!

 • Kosongkan meja anda (atau atas lantai) dari apa saja barang dan bahagikan pada 4 bahagian.
 • Kategorikan 4 bahagian tersebut pada:
  • Untuk dibuang – Ini mungkin antara dokumen atau barang yang paling banyak sekali terkumpul. Jadi pastikan kawasannya lebih besar. Ia termasuklah bahan seperti akhbar lama, broshure iklan lama, majalah yang anda beli tapi tak pernah baca, kada raya 4 tahun lepas, kad warranty yang dan lupus, manual telefon bimbit 10 tahun lepas dan lain-lain lagi seumpamnya.
  • Untuk di Tai Chi – Mungkin selama ini anda berjiwa halus dan tak suka ganggu orang. Jadi semua perkara kecil anda mahu lakukannya sendiri. Hentikan bersikap begitu kalau anda mahu jadi boss. Berikan kesemua bahan atau dokumen ini pada orang lain untuk diselesaikan.
  • Penting – Bukan semua perkara boleh diberikan pada orang lain, anda perlu lakukannya sendiri. Simpan kesemua bahan ini untuk anda lihat semula.
  • Segera – Ini pula segala bahan atau dokumen yang anda perlukan lakukan sekarang juga dengan segera. Samada membuat panggilan telefon, fax, email dll. Selesai saja kerja itu terus masukkan kesemuanya dalam fail dan simpan.
 • Buang kesemua bahan dalam kategori ‘untuk dibuang’ dan masukkan dalam fail bahan penting berdasarkan tugasan.
Sekarang meja dan sebahagian dari pejabat anda kelihatan kemas tersusun rapi dan anda boleh mengambil apa saja bahan yang diperlukan dengan mudah sebab anda tahu di mana ia berada. Anda sudah mula hidup ringkas di pejabat.

Pastikan anda masukkan bahan pertama untuk dibuang tadi ke dalam kereta untuk dijual! ambil duit tersebut dan belanja anak-anak anda makan di kedai.

Pastikan anda sediakan kotak di satu sudut pejabat bagi meletakkan segala benda yang mahu dibuang pada masa akan datang. Pejabat yang kemas rapi dan tak ada banyak barang adalah lambang kehidupan yang ringkas di pejabat dan ia melambangkan kecekapan. Selamat mencuba.

Total
2
Shares

Subscribe

Subscribe now to our newsletter

2 comments

 1. 5S – sisih -sapu -susun -seragam -sentiasa amal

  memang best buat semua ni

  walaupun kgkala boleh menjengkelkan

  tq for sharing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

CommentLuv badge