Tag Archives: Berjaya

Dari hanya pencuci pinggan restoran kini jutawan

By | 17/07/2017

Ini kisah benar seorang kawan yang saya kenal yang dahulunya hanya seorang pencuci pinggan di sebuah restoran, kini seorang usahawan yang bergelar jutawan. Saya akan ringkaskan sahaja cerita kawan saya itu dan berikan nama samaran kepadanya sebagai Mat. Rasanya elok jika saya rahsiakan saja identiti sebenarnya kat sini supaya dia tidak terdedah kepada sebarang perkara yang tak diingini.… Read More »

Semua perangai anda bergantung pada keadaan

By | 15/02/2017

Tahukah anda bahawa semua perangai anda amat bergantung pada keadaan di mana anda berada ? Mungkin ramai yang tahu tapi tak sedar dan tak ambil peduli. Dari dulu kita mudah sangat labelkan seseorang itu secara umum. Orang itu pemalu, orang itu mulut laser, orang itu pendiam dan macam-macam lagi seumpamanya. Saya pun percaya macam tu jugak. Orang kata… Read More »

Insan unik dalam diri yang anda mungkin tak sedar

By | 07/02/2017

Dah lama saya pegang dan percaya bahawa saya insan unik. Bukan saja pada diri saya, malah semua orang yang bernama manusia merupakan insan unik. Termasuk anda yang sedang membaca artikel ini, anda juga, saya amat pasti merupakan seorang insan yang unik. Insan unik, perjalanan unik Antara ayat yang saya suka ulang adalah ayat berikut, ” Cipta sejarah kehidupan… Read More »

Masuk 5 tahun blog Hidupringkas, Selamat Tahun Baru !

By | 31/12/2016

Sedar tak sedar dah masuk 5 tahun usia blog hidupringkas ini. Saya mula buat dan menulis artikel di blog hidupringkas.com ini pada bulan Januari tahun 2012. Ia dimulakan dengan menggunakan platform blogspot pada masa itu. Kemudiannya dipindahkan ke wordpress yang punya lebih banyak fungsi pilihan yang menarik. Masa mula tulis dahulu, tak ada orang yang kenal blog ini.… Read More »

7 perkara yang perlu diringkaskan untuk hidup sederhana

By | 02/08/2016

Jika anda ada hasrat untuk hidup sederhana, artikel ini saya khaskan untuk anda. Secara umumnya, ramai yang sebut dia nak hidup dengan cara sederhana. Hanya segelintir sahaja yang secara terang-terang umumkan hasrat untuk hidup mewah dan kaya raya. Saya ada kawan yang dari awal umumkan matlamat hidupnya untuk jadi kaya raya sekurang-kurangnya memiliki sebuah Jet Peribadi. Ada yang… Read More »

10 perkara yang saya perlu buat untuk berjaya

By | 18/07/2016

Saya kongsikan di sini 10 perkara yang saya buat untuk berjaya dalam hidup yang mungkin anda boleh ambil untuk dijadikan panduan. Lain orang, lain pula makna kejayaan terhadap dirinya. Makna berjaya bagi anda dan saya mungkin jauh berbeza. Itu bukanlah satu masalah. Walaupun makna berjaya bagi kita semua tak sama, namun, saya yakin jalan untuk menempa kejayaan tersebut… Read More »

10 tabiat ringkas untuk jadi amalan hidup berjaya

By | 23/05/2016

Ini satu bab pada menyatakan perkara tabiat untuk berjaya…. Jika anda ada impian untuk jadi seorang yang berjaya dalam hidup, anda boleh lakukannya dengan mudah. Memang ada jalan mudah untuk berjaya dalam hidup, walaupun kebiasaannya, orang kata untuk berjaya itu susah. Yang jadi susah adalah disebabkan anda terlalu taksub untuk buat perkara besar sekali gus. Jalan mudah untuk berjaya… Read More »