Tag Archives: Istiqamah

Kesan berganda terhadap usaha yang usahawan perlu tahu

By | 06/03/2017

Tahukah anda tentang kesan berganda yang boleh anda dapat apabila sesuatu usaha itu dilakukan secara istiqamah ? Kesan berganda ini saya gunakan sebagai gantian daripada perkataan ‘Compounding effect’ dalam Bahasa Inggeris. Puas saya cari dalam google perkataan yang sesuai untuk digunakan dalam bahasa melayu, tapi nampaknya, perkataan berganda adalah yang paling sesuai. Maksud kesan berganda Ada orang kata,… Read More »

Masuk 5 tahun blog Hidupringkas, Selamat Tahun Baru !

By | 31/12/2016

Sedar tak sedar dah masuk 5 tahun usia blog hidupringkas ini. Saya mula buat dan menulis artikel di blog hidupringkas.com ini pada bulan Januari tahun 2012. Ia dimulakan dengan menggunakan platform blogspot pada masa itu. Kemudiannya dipindahkan ke wordpress yang punya lebih banyak fungsi pilihan yang menarik. Masa mula tulis dahulu, tak ada orang yang kenal blog ini.… Read More »

13 sebab anda tak masuk golongan sukses

By | 14/03/2016

Sebelum bercakap tentang golongan sukses, saya kongsikan dulu pertanyaan dari salah seorang yang komen pada salah satu artikel saya yang lalu. Soalannya berbunyi, “Apa takrifan anda tentang sukses?” Ada berbagai pendapat tentang takrifan perkataan sukses itu. Satu ketika dulu, saya pernah dengar pandangan Mantan Perdana Menteri kita Tun Mahathir. Katanya antara makna sukses yang mudah adalah, apabila kita… Read More »

Apa yang kita boleh belajar dari Abdul Rani Kulup #Kipidap

By | 12/06/2015

Anda kenal tak Abdul Rani Kulup #kipidap? Mungkin tak kenal dia secara peribadi. Tapi sudah tentu pernah terbaca tentang nama tersebut. Atau mungkin anda tak ambil tahu gerangan Abdul Rani Kulup ini, tetapi sering terserempak atau terdengar orang tulis atau sebut #kipidap atau #jilake. (Sumber  gambar) Siapa Abdul Rani Kulup #Kipidap Saya hanya menyedari wujudnya parodi atau troll… Read More »

Rahsia mencuba perkara baru

By | 16/03/2015

Perubahan dalam kehidupan hanya akan berlaku apabila kita sanggup tinggalkan kebiasaan dan mencuba perkara baru. Namun untuk mencuba perkara baru, ia merupakan satu perkara yang agak sukar dilakukan. Maklumlah, nama pun perkara baru. Semua orang akan rasa kekok setiap kali melakukan satu perkara baru. Proses dalam mencuba perkara baru biasanya begini… Bosan dengan amalan kebiasaan yang dilakukan. Mula… Read More »

Istiqamah dan disiplin: Siri kaya #8

By | 04/09/2013

Jika kita seorang yang sentiasa istiqamah dan berdisiplin dalam menjalani apa saja urusan yang dilakukan, lambat laun ianya akan membuahkan hasil yang menakjubkan. Kedua-dua sikap di atas tidak pernah mengecewakan mereka yang sering mengamalkannya. Asalkan perkara yang dilakukan dengan istiqamah dan berdisiplin itu merupakan amalan yang positif, nescaya kejayaan sentiasa menanti di hadapan. Apa itu istiqamah? Dalam zaman… Read More »

Teknik jadikan "makan tanah" sebagai amalan kebiasaan!

By | 09/08/2012

Makan tanah? Perghhhh!, bayangkan saja dah nak termuntah. Tapi itu perkara pelik hanya bagi mereka yang belum jadikan tabiat makan tanah sebagai kebiasaan. Bagi yang dah biasa, selamba saja mereka makan. Macam tu la jugak dengan merokok. Kalau tak pernah merokok hidu dan sedut asap saja terbatuk-batuk, non-smoker tentu rasa mereka yang merokok tu pelik sebab buat benda… Read More »