Tag Archives: kepimpinan

4 tanda tiadanya kerjasama kumpulan dalam syarikat anda

By | 08/05/2017

Dalam siri 4 tanda masalah bisnes kali ini, saya nak kongsikan masalah tiadanya kerjasama kumpulan dalam syarikat atau perniagaan yang anda sedang jalankan. Jika syarikat anda ada lebih dari dua orang, kerjasama kumpulan perlu ada. Kerja tak jadi lancar sebagaimana yang diharapkan jika anda ikut arah kanan dan pembantu pula ikut arah kiri. Macam kayuh perahu atas air,… Read More »

25 kata-kata motivasi terkenal yang menarik untuk renungan

By | 27/02/2017

Ada banyak kata-kata motivasi yang terkenal diucapkan oleh samada orang yang terkenal ataupun para pemimpin hebat dari barat. Membaca kata-kata motivasi yang pernah mereka ucapkan dapat menaikkan semangat dan memberikan inspirasi kepada kita semua. Sudah tentu bagi kita yang muslim, tiada kata-kata paling baik yang dijunjung tinggi dan perlu diamalkan selain kata-kata sahih, junjungan besar Nabi Muhammad (Selawat… Read More »

Menguruskan kakitangan dengan konsep ‘ latih dayang jadi tentera ‘

By | 01/02/2017

Menguruskan kakitangan memang sesuatu yang amat mencabar. Majoriti usahawan tentu setuju dengan apa yang saya katakan tu. Betul tak ? Dari pencarian saya dalam bab menguruskan kakitangan ini, setakat ini saya berjumpa hanya dua pendekatan utama. Menguruskan kakitangan cara barat Majoriti besar segala buku dari barat yang saya baca, begitu juga cadangan dari pakar motivasi perniagaan barat, mengambil pendekatan… Read More »

19 sebab utama kenapa bisnes gagal yang perlu anda tahu

By | 27/12/2016

Kenapa bisnes gagal ? Kenapa ada bisnes yang gagal dan kenapa pula ada bisnes yang berjaya ? Sebab apa ada orang kelihatan macam mudah sangat jayakan bisnes. Satu demi satu bisnes yang dia buat dan jalankan, berjaya dan lancar. Nampak macam senang sangat ! Sedangkan ada orang lain pula, malah ramai sebenarnya, yang kelihatan bergelut dan berhempas pulas… Read More »

Tak boleh ada 2 jaguh dalam satu masa, bisnes pun macam tu juga

By | 05/12/2016

Dalam bab tak boleh ada 2 jaguh dalam satu masa ini, saya teringat zaman ketika berada di negara Perancis satu ketika dahulu. Saya tinggal di Montpellier, France antara tahun 1989 hingga tahun 1993. Untuk membolehkan saya berkomukasi dan berinteraksi dengan orang Perancis, mahu tak mahu saya perlu kuasai Bahasa Perancis. Bila dah sampai dan duduk di sana, saya… Read More »

2 strategi ringkas ini mampu melonjakkan perniagaan anda ke depan

By | 05/09/2016

Kali ini saya nak kongsikan 2 strategi ringkas yang mampu melonjakkan perniagaan anda jauh ke depan mengatasi semua pesaing lain yang ada di dalam pasaran sekarang. Anda tentu terkejut dengan dakwaan di atas, benarkah memang ada strategi yang boleh membuatkan perniagaan anda menjadi tersangat hebat sampai begitu. Strategi ringkas pulak tu !. Tak payah nak terkejut sebab memang… Read More »

16 petua Napoleon Hill untuk berjaya – Siri 2

By | 21/12/2015

Untuk menyambung artikel saya sebelum ini berkenaan 16 petua Napoleon Hill untuk berjaya, saya sambung lagi petua berikutnya. Ada lagi 14 petua yang belum saya kongsikan dalam artikel yang lalu. Kita lihat beberapa lagi petua Napoleon Hill untuk dipertimbangkan dalam amalan kehidupan kita. Petua Napoleon Hill yang ke-3 Self Confidence Jika kita lihat penerangan terhadap perkataan Self-Confidence ini,… Read More »