Tag Archives: kepimpinan

19 sebab utama kenapa bisnes gagal yang perlu anda tahu

By | 27/12/2016

Kenapa bisnes gagal ? Kenapa ada bisnes yang gagal dan kenapa pula ada bisnes yang berjaya ? Sebab apa ada orang kelihatan macam mudah sangat jayakan bisnes. Satu demi satu bisnes yang dia buat dan jalankan, berjaya dan lancar. Nampak macam senang sangat ! Sedangkan ada orang lain pula, malah ramai sebenarnya, yang kelihatan bergelut dan berhempas pulas… Read More »

Tak boleh ada 2 jaguh dalam satu masa, bisnes pun macam tu juga

By | 05/12/2016

Dalam bab tak boleh ada 2 jaguh dalam satu masa ini, saya teringat zaman ketika berada di negara Perancis satu ketika dahulu. Saya tinggal di Montpellier, France antara tahun 1989 hingga tahun 1993. Untuk membolehkan saya berkomukasi dan berinteraksi dengan orang Perancis, mahu tak mahu saya perlu kuasai Bahasa Perancis. Bila dah sampai dan duduk di sana, saya… Read More »

2 strategi ringkas ini mampu melonjakkan perniagaan anda ke depan

By | 05/09/2016

Kali ini saya nak kongsikan 2 strategi ringkas yang mampu melonjakkan perniagaan anda jauh ke depan mengatasi semua pesaing lain yang ada di dalam pasaran sekarang. Anda tentu terkejut dengan dakwaan di atas, benarkah memang ada strategi yang boleh membuatkan perniagaan anda menjadi tersangat hebat sampai begitu. Strategi ringkas pulak tu !. Tak payah nak terkejut sebab memang… Read More »

16 petua Napoleon Hill untuk berjaya – Siri 2

By | 21/12/2015

Untuk menyambung artikel saya sebelum ini berkenaan 16 petua Napoleon Hill untuk berjaya, saya sambung lagi petua berikutnya. Ada lagi 14 petua yang belum saya kongsikan dalam artikel yang lalu. Kita lihat beberapa lagi petua Napoleon Hill untuk dipertimbangkan dalam amalan kehidupan kita. Petua Napoleon Hill yang ke-3 Self Confidence Jika kita lihat penerangan terhadap perkataan Self-Confidence ini,… Read More »

Pemahaman baru dalam kepimpinan – baru saya tahu !

By | 16/11/2015

Setiap orang daripada kita merupakan pemimpin. Tak kira samada memimpin sebuah organisasi kecil atau besar, kita tak boleh lari daripada menjadi pemimpin. Sebagai makhluk yang cenderung untuk bersosial, kita sentiasa terlibat dalam aktiviti sosial yang memerlukan berkumpulnya beberapa orang manusia lain. Bila berkumpul, orang yang punyai karakter sebagai seorang pemimpin akan lebih menonjol untuk berada di atas. Semakin kuat… Read More »

9 punca anda membuat keputusan bodoh

By | 07/10/2014

Hidup ini banyak berkisar dalam aktiviti membuat keputusan. Setiap minit berlalu tidak akan sunyi daripada aktiviti membuat keputusan untuk membuka lembaran seterusnya. Kalau anda seorang usahawan, membuat keputusan merupakan satu tugasan penting untuk menjamin kejayaan perniagaan anda. Jika anda mampu membuat keputusan yang baik, baiklah jadinya perniagaan anda. Sebaliknya jika anda sering membuat keputusan yang bodoh, maka jadi… Read More »

Sediakan carta organisasi perniagaan ‘goreng pisang’

By | 20/11/2012

Pernah lihat perniagaan goreng pisang? Katakan anda tiada pilihan lain selain daripada menjalankan perniagaan goreng pisang sebab itulah saja yang anda tahu dan itu saja modal yang ada buat waktu ini. Setelah membuat segala persiapan dan telah kenal pasti lokasi di mana perniagaan akan dijalankan, anda seeloknya perlu sediakan satu carta organisasi. Pelik! takkan nak berniaga goreng pisangpun… Read More »