Tag Archives: mentor

4 tanda anda ada masalah networking dan cara selesaikannya

By | 06/02/2017

Selesaikan masalah networking, kalau nak lancar dan permudahkan perjalanan bisnes anda ! Dunia perniagaan dengan networking tidak dapat dipisahkan sama sekali. Semakin baik aktiviti networking, semakin berpotensi perniagaan anda boleh pergi jauh. Bukan saja dalam dunia perniagaan, masalah networking juga boleh membantut dunia kerjaya makan gaji anda. Saya selalu pesan pada diri sendiri dan pada kawan-kawan usahawan dan bakal… Read More »

19 sebab utama kenapa bisnes gagal yang perlu anda tahu

By | 27/12/2016

Kenapa bisnes gagal ? Kenapa ada bisnes yang gagal dan kenapa pula ada bisnes yang berjaya ? Sebab apa ada orang kelihatan macam mudah sangat jayakan bisnes. Satu demi satu bisnes yang dia buat dan jalankan, berjaya dan lancar. Nampak macam senang sangat ! Sedangkan ada orang lain pula, malah ramai sebenarnya, yang kelihatan bergelut dan berhempas pulas… Read More »

Tubuhkan mastermind group untuk percepatkan kejayaan anda

By | 28/11/2016

Mungkin ramai yang dah pernah dengar tentang mastermind group. Istilah ini mula diperkenalkan oleh Napoleon Hill pada tahun 1925. Kalau anda pernah baca buku tulisan Napoleon Hill, dan saya yakin ramai dari kalangan pembaca blog ini yang ada simpan koleksi buku tulisan beliau, tentu dah ada idea betapa mastermind group ini bagus untuk perkembangan diri anda sendiri dan… Read More »

Tips buat apa yang perlu dibuat walau anda tak suka buat

By | 23/11/2016

Sekali baca tajuk kat atas tu memang berirama dan agak lucu. Memang begitu tajuknya, ‘tips atau panduan buat apa yang perlu dibuat walau anda tak suka buat’. Saya nak buat artikel ini secara ringkas yang boleh. Kalau nak diikutkan, ini satu bab yang panjang sebenarnya untuk diulas sampai faham dan praktikal. Tapi, saya cuba pendekkan kat sini. Saya… Read More »

Kenali 4 cara belajar bina diri yang sesuai untuk anda

By | 07/03/2016

Kalau nak berjaya dalam apa saja lapangan yang diceburi, anda perlu sentiasa bina diri dan tingkatkan tahap keupayaan yang ada. Kalau nak naik pangkat, perlu sentiasa bina diri. Kalau nak jadi usahawan dari ribuan kepada jutawan, perlu bina diri. Kalau nak bina syarikat dari tidak ada pekerja kepada syarikat yang punyai ratusan pekerja, anda perlu bina diri. Kalau… Read More »

5 kumpulan mereka yang diperlukan oleh usahawan berjaya

By | 13/07/2015

Berikut adalah tulisan yang disumbangkan oleh saudara Sabarul Azman. Beliau merupakan salah seorang Coach yang ada dalam Kumpulan HR Biz Coaching. Kita ikuti perkongsiannya di bawah: 5 kumpulan mereka yang diperlukan oleh usahawan berjaya Kenapa agaknya ramai orang yang teringin nak berhenti kerja, jalankan perniagaan dan masuk dalam kumpulan manusia yang bergelar usahawan? Mungkin atas dasar kewangan. Perniagaaan… Read More »

Hasil jualan syarikat anda di tahap tepu

By | 19/03/2015

Ada di kalangan pembaca di blog ini yang memang dah menjalankan perniagaan. Ada yang dah berniaga kurang setahun, ada yang dah lebih setahun. Ada juga yang dah lima tahun malah ada yang dah melebihi 5 tahun. Untuk semua yang dah jalankan perniagaan, soalan paling penting yang anda mesti mampu jawab adalah, “Berapakah hasil jualan syarikat anda sebulan ?”… Read More »