Tag Archives: motivasi

4 tanda anda dah hilang semangat dan cara atasinya

By | 16/01/2017

Macam mana nak tahu bahawa anda merupakan seorang usahawan yang dah hilang semangat? Ini satu isu yang asas dan paling penting untuk diperhatikan, dalam memastikan perniagaan yang anda bina berjaya sebagaimana yang diharapkan. Sejak mula berusaha untuk kongsikan sedikit pengalaman yang ada, pada usahawan kecil lain diluar sana, dah ramai juga usahawan yang saya jumpa. Saya dan kawan-kawan lain… Read More »

12 perkara yang buat anda tidak punya semangat tinggi

By | 11/01/2017

Untuk kekal momentum kehidupan yang lebih baik, kita semua perlu punya semangat tinggi yang maksimum sepanjang masa. Tambah lah lagi jika anda merupakan seorang usahawan, sudah tentu anda amat perlukan semangat tinggi untuk mengharungi segala cabaran yang sentiasa datang dari berbagai sudut. Untuk pastikan anda sentiasa punya semangat yang tinggi, pastikan 12 perkara berikut tidak menjadi tabiat atau amalan… Read More »

10 pendekatan amalan buat kerja sedikit dapat hasil banyak

By | 19/12/2016

Bagi mereka yang kenal, tentu tahu betapa minatnya saya mencari pendekatan terbaik untuk amalkan konsep buat kerja sedikit tapi dapatkan hasil pulangan yang banyak, dari kerja yang dilakukan itu. Atas dorongan itu juga saya buat blog hidup ringkas ini. Ianya untuk dijadikan sebagai landasan mencari pendekatan tersebut secara konsisten. Matlamat besarnya adalah untuk diri sendiri. Bila nak kena… Read More »

Tips buat apa yang perlu dibuat walau anda tak suka buat

By | 23/11/2016

Sekali baca tajuk kat atas tu memang berirama dan agak lucu. Memang begitu tajuknya, ‘tips atau panduan buat apa yang perlu dibuat walau anda tak suka buat’. Saya nak buat artikel ini secara ringkas yang boleh. Kalau nak diikutkan, ini satu bab yang panjang sebenarnya untuk diulas sampai faham dan praktikal. Tapi, saya cuba pendekkan kat sini. Saya… Read More »

2 perkara besar anda dapat bila berhenti kerja dan berniaga

By | 07/11/2016

Ada dua perkara besar yang anda akan dapat sebaik saja letak jawatan, berhenti kerja dan berniaga sepenuh masa. Sebaik saja letak jawatan dan dan jadi usahawan sepenuh masa, anda diberikan satu bekas berupa madu dan satu bekas lagi berupa racun. Satu baik dan satu lagi tidak baik. Memang lumrah kejadian alam ini adalah berpasangan. Jika anda jantan, mesti… Read More »

18 tanda jiwa yang kuat untuk disemak sendiri

By | 08/06/2016

Salah satu doa rutin yang sering saya pohon pada Allah setiap kali selesai solat fardu adalah, semoga Allah kurniakan saya jiwa yang kuat. Biasanya saya akan sebut begini, “Ya Allah! kuatkanlah jiwa ku !” Saya akan ulang sebut ayat di atas berulang kali. Sambil sebut ayat itu, saya pejamkan mata dan bayangkan keadaan diri yang dikatakan berjiwa kuat… Read More »

10 tabiat ringkas untuk jadi amalan hidup berjaya

By | 23/05/2016

Ini satu bab pada menyatakan perkara tabiat untuk berjaya…. Jika anda ada impian untuk jadi seorang yang berjaya dalam hidup, anda boleh lakukannya dengan mudah. Memang ada jalan mudah untuk berjaya dalam hidup, walaupun kebiasaannya, orang kata untuk berjaya itu susah. Yang jadi susah adalah disebabkan anda terlalu taksub untuk buat perkara besar sekali gus. Jalan mudah untuk berjaya… Read More »