Tag Archives: motivasi

25 kata-kata motivasi terkenal yang menarik untuk renungan

By | 27/02/2017

Ada banyak kata-kata motivasi yang terkenal diucapkan oleh samada orang yang terkenal ataupun para pemimpin hebat dari barat. Membaca kata-kata motivasi yang pernah mereka ucapkan dapat menaikkan semangat dan memberikan inspirasi kepada kita semua. Sudah tentu bagi kita yang muslim, tiada kata-kata paling baik yang dijunjung tinggi dan perlu diamalkan selain kata-kata sahih, junjungan besar Nabi Muhammad (Selawat… Read More »

Semua perangai anda bergantung pada keadaan

By | 15/02/2017

Tahukah anda bahawa semua perangai anda amat bergantung pada keadaan di mana anda berada ? Mungkin ramai yang tahu tapi tak sedar dan tak ambil peduli. Dari dulu kita mudah sangat labelkan seseorang itu secara umum. Orang itu pemalu, orang itu mulut laser, orang itu pendiam dan macam-macam lagi seumpamanya. Saya pun percaya macam tu jugak. Orang kata… Read More »

Dulu Ah Long, sekarang taukeh bisnes aiskrim

By | 08/02/2017

Saya terjumpa kisah menarik tentang seorang pemuda berbangsa Cina yang dulunya seorang Ah Long beri pinjaman duit, dan sekarang menjadi taukeh bisnes aiskrim dari akhbar Focus Malaysia. Akhbar bisnes Focus ini akan saya beli sekali sekala bila terlihat ada cerita menarik tentang bisnes di negara kita. Dalam naskah Focus Malaysia edisi mingguan yang ke-214 bertarikh 17 Jan –… Read More »

Insan unik dalam diri yang anda mungkin tak sedar

By | 07/02/2017

Dah lama saya pegang dan percaya bahawa saya insan unik. Bukan saja pada diri saya, malah semua orang yang bernama manusia merupakan insan unik. Termasuk anda yang sedang membaca artikel ini, anda juga, saya amat pasti merupakan seorang insan yang unik. Insan unik, perjalanan unik Antara ayat yang saya suka ulang adalah ayat berikut, ” Cipta sejarah kehidupan… Read More »

4 tanda anda dah hilang semangat dan cara atasinya

By | 16/01/2017

Macam mana nak tahu bahawa anda merupakan seorang usahawan yang dah hilang semangat? Ini satu isu yang asas dan paling penting untuk diperhatikan, dalam memastikan perniagaan yang anda bina berjaya sebagaimana yang diharapkan. Sejak mula berusaha untuk kongsikan sedikit pengalaman yang ada, pada usahawan kecil lain diluar sana, dah ramai juga usahawan yang saya jumpa. Saya dan kawan-kawan lain… Read More »

12 perkara yang buat anda tidak punya semangat tinggi

By | 11/01/2017

Untuk kekal momentum kehidupan yang lebih baik, kita semua perlu punya semangat tinggi yang maksimum sepanjang masa. Tambah lah lagi jika anda merupakan seorang usahawan, sudah tentu anda amat perlukan semangat tinggi untuk mengharungi segala cabaran yang sentiasa datang dari berbagai sudut. Untuk pastikan anda sentiasa punya semangat yang tinggi, pastikan 12 perkara berikut tidak menjadi tabiat atau amalan… Read More »

10 pendekatan amalan buat kerja sedikit dapat hasil banyak

By | 19/12/2016

Bagi mereka yang kenal, tentu tahu betapa minatnya saya mencari pendekatan terbaik untuk amalkan konsep buat kerja sedikit tapi dapatkan hasil pulangan yang banyak, dari kerja yang dilakukan itu. Atas dorongan itu juga saya buat blog hidup ringkas ini. Ianya untuk dijadikan sebagai landasan mencari pendekatan tersebut secara konsisten. Matlamat besarnya adalah untuk diri sendiri. Bila nak kena… Read More »