Tag Archives: perancangan

19 sebab utama kenapa bisnes gagal yang perlu anda tahu

By | 27/12/2016

Kenapa bisnes gagal ? Kenapa ada bisnes yang gagal dan kenapa pula ada bisnes yang berjaya ? Sebab apa ada orang kelihatan macam mudah sangat jayakan bisnes. Satu demi satu bisnes yang dia buat dan jalankan, berjaya dan lancar. Nampak macam senang sangat ! Sedangkan ada orang lain pula, malah ramai sebenarnya, yang kelihatan bergelut dan berhempas pulas… Read More »

Langkah asas elak perniagaan anda lawan harga rendah dengan pesaing

By | 28/09/2016

Isu lawan harga rendah berbanding pesaing adalah salah satu isu yang paling banyak dibangkitkan oleh usahawan. Antara mitos perniagaan yang para usahawan percaya adalah, jika diletakkan harga tinggi, sama atau lebih mahal dari pesaing, perniagaan akan bungkus. Ramai percaya pelanggan hanya pilih syarikat yang mampu berikan harga paling rendah sahaja, kalau usahawan tak ikut kecenderungan tersebut, perniagaan mereka… Read More »

2 strategi ringkas ini mampu melonjakkan perniagaan anda ke depan

By | 05/09/2016

Kali ini saya nak kongsikan 2 strategi ringkas yang mampu melonjakkan perniagaan anda jauh ke depan mengatasi semua pesaing lain yang ada di dalam pasaran sekarang. Anda tentu terkejut dengan dakwaan di atas, benarkah memang ada strategi yang boleh membuatkan perniagaan anda menjadi tersangat hebat sampai begitu. Strategi ringkas pulak tu !. Tak payah nak terkejut sebab memang… Read More »

Perancangan bisnes online – siri 2

By | 09/05/2016

Dalam panduan buat perancangan bisnes online yang saya tulis sebelum ini, kita dah lihat 3 perkara asas dalam membuat perancangan awal. Sengaja saya mulakan dari perkara paling asas untuk buat semakan diri sedalam-dalamnya. Anda perlu bertanya pada diri sendiri kenapa nak buat bisnes, apa sebab masih tak buat-buat dan kenapa nak pilih bisnes online. Tujuannya adalah untuk pastikan selepas… Read More »

15 checklist perniagaan untuk berjaya

By | 19/04/2016

Jika anda memang nak jadi usahawan dan nak jalankan perniagaan, jadikan 15 aktiviti penting ini sebagai panduan untuk pastikan perniagaan anda mencapai kejayaan sebagaimana yang anda harapkan. #1 Jelaskan perniagaan anda Cuba tuliskan tentang perniagaan anda atas sehelai kertas kajang dalam bahasa mudah yang semua orang dari umur 15 tahun sampai ke umur 80 tahun dapat memahaminya. Penerangan… Read More »

4 sebab kenapa produk bagus tapi orang tak beli

By | 05/04/2016

Aku ada produk bagus, tapi kenapa tak ada orang yang nak beli ? Ini salah satu soalan yang paling berpuaka yang sedang membingungkan ramai usahawan di luar sana. Samada anda usahawan yang jalankan perniagaan secara online atau usahawan yang berniaga secara offline, soalan ini kerap kali menghantui fikiran. Soalan yang sama biasanya menghantui para usahawan yang baru berkecimpung… Read More »

7 Langkah Keluar Dari Hutang RM61,000 dalam Masa 25 Bulan

By | 15/06/2015

Hutang adalah fenomena biasa yang melanda manusia di zaman kita ini. Salah satu impian besar majoriti daripada orang ramai yang hidup sekarang adalah untuk bebaskan diri keluar dari hutang. Berikut dikongsikan tulisan daripada saudara Ilhan Mansiz yang mampu memberikan inspirasi dan panduan untuk anda diluar sana yang sedang berusaha untuk keluar dari hutang. Artikel asal berbahasa Inggeris diterbitkan… Read More »