Tag Archives: Perangai

7 amalan pagi rutin yang perlu anda buat sebelum mula kerja

By | 07/03/2017

Saya nak kongsikan 7 amalan pagi rutin yang perlu anda semua buat sebelum pergi dan mulakan kerja. Secara umumnya 7 amalan pagi rutin ini lebih mudah diamalkan oleh mereka yang dah berjaya jadi seorang usahawan secara sepenuh masa. Saya kata, “berjaya jadi usahawan sepenuh masa”, bukan jadi usahawan berjaya. Hakikat anda mampu sara hidup dengan jadi seorang usahawan… Read More »

Semua perangai anda bergantung pada keadaan

By | 15/02/2017

Tahukah anda bahawa semua perangai anda amat bergantung pada keadaan di mana anda berada ? Mungkin ramai yang tahu tapi tak sedar dan tak ambil peduli. Dari dulu kita mudah sangat labelkan seseorang itu secara umum. Orang itu pemalu, orang itu mulut laser, orang itu pendiam dan macam-macam lagi seumpamanya. Saya pun percaya macam tu jugak. Orang kata… Read More »

4 tanda anda dah hilang semangat dan cara atasinya

By | 16/01/2017

Macam mana nak tahu bahawa anda merupakan seorang usahawan yang dah hilang semangat? Ini satu isu yang asas dan paling penting untuk diperhatikan, dalam memastikan perniagaan yang anda bina berjaya sebagaimana yang diharapkan. Sejak mula berusaha untuk kongsikan sedikit pengalaman yang ada, pada usahawan kecil lain diluar sana, dah ramai juga usahawan yang saya jumpa. Saya dan kawan-kawan lain… Read More »

12 perkara yang buat anda tidak punya semangat tinggi

By | 11/01/2017

Untuk kekal momentum kehidupan yang lebih baik, kita semua perlu punya semangat tinggi yang maksimum sepanjang masa. Tambah lah lagi jika anda merupakan seorang usahawan, sudah tentu anda amat perlukan semangat tinggi untuk mengharungi segala cabaran yang sentiasa datang dari berbagai sudut. Untuk pastikan anda sentiasa punya semangat yang tinggi, pastikan 12 perkara berikut tidak menjadi tabiat atau amalan… Read More »

Masuk 5 tahun blog Hidupringkas, Selamat Tahun Baru !

By | 31/12/2016

Sedar tak sedar dah masuk 5 tahun usia blog hidupringkas ini. Saya mula buat dan menulis artikel di blog hidupringkas.com ini pada bulan Januari tahun 2012. Ia dimulakan dengan menggunakan platform blogspot pada masa itu. Kemudiannya dipindahkan ke wordpress yang punya lebih banyak fungsi pilihan yang menarik. Masa mula tulis dahulu, tak ada orang yang kenal blog ini.… Read More »

Adakah anda punya 13 ciri-ciri orang kaya ini ? cuba semak..

By | 14/11/2016

Untuk artikel pendek hari ini, saya nak kongsikan 13 ciri-ciri orang kaya, yang biasanya jika anda ada semua ciri-ciri ini, akan berakhir menjadi kaya. Kesemua ciri-ciri ini adalah hasil daripada  banyak kajian yang dilakukan oleh mereka yang suka kaji kenapa dan siapa yang biasa akan jadi kaya. Samada anda seorang lelaki atau wanita, bangsa Melayu, Cina atau India,… Read More »

Adakah anda punya integriti dalam menjalani kehidupan

By | 20/09/2016

Tentu semua pembaca dah biasa sangat dengar perkataan integriti ni. Malah dah jadi mainan mulut menyebut si anu berintegriti dan si polan itu tidak punya integriti. Tapi sejauh mana kefahaman anda tenttang integriti dan laing asas, apakah makna integriti itu pada diri anda. Cerita ujian terhadap integriti Dalam satu kursus kepimpinan yang saya turut serta tak lama sebelum… Read More »