Tag Archives: Perangai

4 tanda anda dah hilang semangat dan cara atasinya

By | 16/01/2017

Macam mana nak tahu bahawa anda merupakan seorang usahawan yang dah hilang semangat? Ini satu isu yang asas dan paling penting untuk diperhatikan, dalam memastikan perniagaan yang anda bina berjaya sebagaimana yang diharapkan. Sejak mula berusaha untuk kongsikan sedikit pengalaman yang ada, pada usahawan kecil lain diluar sana, dah ramai juga usahawan yang saya jumpa. Saya dan kawan-kawan lain… Read More »

12 perkara yang buat anda tidak punya semangat tinggi

By | 11/01/2017

Untuk kekal momentum kehidupan yang lebih baik, kita semua perlu punya semangat tinggi yang maksimum sepanjang masa. Tambah lah lagi jika anda merupakan seorang usahawan, sudah tentu anda amat perlukan semangat tinggi untuk mengharungi segala cabaran yang sentiasa datang dari berbagai sudut. Untuk pastikan anda sentiasa punya semangat yang tinggi, pastikan 12 perkara berikut tidak menjadi tabiat atau amalan… Read More »

Masuk 5 tahun blog Hidupringkas, Selamat Tahun Baru !

By | 31/12/2016

Sedar tak sedar dah masuk 5 tahun usia blog hidupringkas ini. Saya mula buat dan menulis artikel di blog hidupringkas.com ini pada bulan Januari tahun 2012. Ia dimulakan dengan menggunakan platform blogspot pada masa itu. Kemudiannya dipindahkan ke wordpress yang punya lebih banyak fungsi pilihan yang menarik. Masa mula tulis dahulu, tak ada orang yang kenal blog ini.… Read More »

Adakah anda punya 13 ciri-ciri orang kaya ini ? cuba semak..

By | 14/11/2016

Untuk artikel pendek hari ini, saya nak kongsikan 13 ciri-ciri orang kaya, yang biasanya jika anda ada semua ciri-ciri ini, akan berakhir menjadi kaya. Kesemua ciri-ciri ini adalah hasil daripada  banyak kajian yang dilakukan oleh mereka yang suka kaji kenapa dan siapa yang biasa akan jadi kaya. Samada anda seorang lelaki atau wanita, bangsa Melayu, Cina atau India,… Read More »

Adakah anda punya integriti dalam menjalani kehidupan

By | 20/09/2016

Tentu semua pembaca dah biasa sangat dengar perkataan integriti ni. Malah dah jadi mainan mulut menyebut si anu berintegriti dan si polan itu tidak punya integriti. Tapi sejauh mana kefahaman anda tenttang integriti dan laing asas, apakah makna integriti itu pada diri anda. Cerita ujian terhadap integriti Dalam satu kursus kepimpinan yang saya turut serta tak lama sebelum… Read More »

Sikap buruk yang perlu dibuang kalau nak maju ke depan

By | 18/09/2015

Siapa yang tak nak maju ke depan? Tapi bukan semua orang yang berjaya mencipta kemajuan demi kemajuan dalam apa saja kerjaya yang diceburinya. Itulah yang sepatutnya menjadi tanda tanya pada diri kita, seandainya mahu terus maju ke depan. ” Kenapa orang lain sentiasa membuat perubahan maju ke depan tahun demi tahun sedang kita masih lagi di takuk lama… Read More »

3 sikap yang perlu ada untuk gandakan perniagaan anda

By | 10/09/2015

Bagi mereka yang berpeluang mengikuti program business coaching yang saya anjurkan, tentu dah fasih sangat tentang 3 sikap yang perlu ada pada usahawan yang mahu gandakan perniagaan mereka. Oleh kerana ada ramai yang memohon untuk mendapatkan khidmat business coaching tetapi masih tidak dapat dipenuhi, maka saya rasa elok jika saya kongsikan perkara asas tersebut di sini. Sekurang-kurangnya, anda… Read More »