Tag Archives: tabiat

Semua perangai anda bergantung pada keadaan

By | 15/02/2017

Tahukah anda bahawa semua perangai anda amat bergantung pada keadaan di mana anda berada ? Mungkin ramai yang tahu tapi tak sedar dan tak ambil peduli. Dari dulu kita mudah sangat labelkan seseorang itu secara umum. Orang itu pemalu, orang itu mulut laser, orang itu pendiam dan macam-macam lagi seumpamanya. Saya pun percaya macam tu jugak. Orang kata… Read More »

Masuk 5 tahun blog Hidupringkas, Selamat Tahun Baru !

By | 31/12/2016

Sedar tak sedar dah masuk 5 tahun usia blog hidupringkas ini. Saya mula buat dan menulis artikel di blog hidupringkas.com ini pada bulan Januari tahun 2012. Ia dimulakan dengan menggunakan platform blogspot pada masa itu. Kemudiannya dipindahkan ke wordpress yang punya lebih banyak fungsi pilihan yang menarik. Masa mula tulis dahulu, tak ada orang yang kenal blog ini.… Read More »

Pelanggan yang mengajar pekerja menipu syarikat

By | 17/11/2016

Kes pekerja menipu syarikat merupakan salah satu masalah yang semua usahawan bakal hadapi bila menjalankan perniagaan. Ini adalah sikap manusia yang punya budaya yang buruk dan tidak punya integriti dalam mempertahankan prinsip hidup mereka. Bab mempertahankan prinsip hidup dan mengamalkan budaya penuh integriti adalah salah satu perkara yang banyak ditekankan dalam Al-Quran. Namun begitu kebanyakan daripada mereka yang… Read More »

Adakah anda punya integriti dalam menjalani kehidupan

By | 20/09/2016

Tentu semua pembaca dah biasa sangat dengar perkataan integriti ni. Malah dah jadi mainan mulut menyebut si anu berintegriti dan si polan itu tidak punya integriti. Tapi sejauh mana kefahaman anda tenttang integriti dan laing asas, apakah makna integriti itu pada diri anda. Cerita ujian terhadap integriti Dalam satu kursus kepimpinan yang saya turut serta tak lama sebelum… Read More »

10 perkara yang saya perlu buat untuk berjaya

By | 18/07/2016

Saya kongsikan di sini 10 perkara yang saya buat untuk berjaya dalam hidup yang mungkin anda boleh ambil untuk dijadikan panduan. Lain orang, lain pula makna kejayaan terhadap dirinya. Makna berjaya bagi anda dan saya mungkin jauh berbeza. Itu bukanlah satu masalah. Walaupun makna berjaya bagi kita semua tak sama, namun, saya yakin jalan untuk menempa kejayaan tersebut… Read More »

10 tabiat ringkas untuk jadi amalan hidup berjaya

By | 23/05/2016

Ini satu bab pada menyatakan perkara tabiat untuk berjaya…. Jika anda ada impian untuk jadi seorang yang berjaya dalam hidup, anda boleh lakukannya dengan mudah. Memang ada jalan mudah untuk berjaya dalam hidup, walaupun kebiasaannya, orang kata untuk berjaya itu susah. Yang jadi susah adalah disebabkan anda terlalu taksub untuk buat perkara besar sekali gus. Jalan mudah untuk berjaya… Read More »

Sikap buruk yang perlu dibuang kalau nak maju ke depan

By | 18/09/2015

Siapa yang tak nak maju ke depan? Tapi bukan semua orang yang berjaya mencipta kemajuan demi kemajuan dalam apa saja kerjaya yang diceburinya. Itulah yang sepatutnya menjadi tanda tanya pada diri kita, seandainya mahu terus maju ke depan. ” Kenapa orang lain sentiasa membuat perubahan maju ke depan tahun demi tahun sedang kita masih lagi di takuk lama… Read More »