Tag Archives: ubah diri

Semua perangai anda bergantung pada keadaan

By | 15/02/2017

Tahukah anda bahawa semua perangai anda amat bergantung pada keadaan di mana anda berada ? Mungkin ramai yang tahu tapi tak sedar dan tak ambil peduli. Dari dulu kita mudah sangat labelkan seseorang itu secara umum. Orang itu pemalu, orang itu mulut laser, orang itu pendiam dan macam-macam lagi seumpamanya. Saya pun percaya macam tu jugak. Orang kata… Read More »

Dulu Ah Long, sekarang taukeh bisnes aiskrim

By | 08/02/2017

Saya terjumpa kisah menarik tentang seorang pemuda berbangsa Cina yang dulunya seorang Ah Long beri pinjaman duit, dan sekarang menjadi taukeh bisnes aiskrim dari akhbar Focus Malaysia. Akhbar bisnes Focus ini akan saya beli sekali sekala bila terlihat ada cerita menarik tentang bisnes di negara kita. Dalam naskah Focus Malaysia edisi mingguan yang ke-214 bertarikh 17 Jan –… Read More »

Susah senang tak kira bangsa, 2 faktor penentu kedudukan anda

By | 02/01/2017

Memang sahih ! susah senang tidak ada kena mengena dengan bangsa. Samada Melayu, samada Cina, Mat Saleh, India, Kelabit, Iban atau apa saja bangsa atau etnik, anda boleh jadi senang, dan boleh jadi susah. Mungkin ada yang akan tanya… Tapi ! bukankah apa yang melekat dalam genetik kita itu banyak memberi kesan terhadap apa yang berlaku pada kita… Read More »

10 latihan ringkas keluar dari zon selesa

By | 26/05/2016

Dalam artikel yang sebelum ini, saya ada senaraikan 10 tabiat ringkas yang anda perlu amalkan kalau nak jadikan diri anda seorang yang berjaya dalam kehidupan. Dan salah satu daripada saranan saya adalah untuk sentiasa berusaha keluar dari zon selesa. Proses membina kejayaan dalam hidup tidak akan dapat dilakukan seandainya seseorang itu tidak sanggup keluar daripada zon selesa di… Read More »

Apa yang anda boleh buat dalam Ramadan untuk berubah

By | 18/06/2015

Ramadan datang lagi ! Masa terlalu pantas berlalu sekarang terutamanya buat diri saya sendiri. Mungkin faktor umur membuatkan ianya jadi begitu. Dengan kepantasan masa yang beredar sekarang, terasa bahawa apa yang dapat kita lakukan untuk berjaya dalam hidup amat terbatas dan terlalu sedikit sekali. Bayangkan jika masa banyak dihabiskan dengan mengeluh, mengharap, menyalahkan orang lain, sambil meletakkan tangan… Read More »

Bagaimana ubah diri anda jadi lebih bagus

By | 14/10/2014

Semuanya bermula dengan niat. Termasuklah untuk ubah diri menjadi lebih bagus, harus bermula dengan niat. Semua perkara yang berubah mesti melalui dua perkara sahaja: Daripada kurang baik menjadi lebih baik, atau Daripada baik menjadi kurang baik Jika semuanya kekal begitu saja, kita faham bahawa tidak berlaku perubahan. Perkara yang kekal atau tidak berubah juga mesti dalam dua keadaan… Read More »

Bagaimana tahu anda banyak hutang dengan hanya lihat rumah

By | 03/02/2014

Ada banyak cara untuk ketahui samada anda banyak hutang atau tidak. Cara biasa adalah seperti mana yang dilakukan oleh pihak bank. Mereka minta kebenaran untuk menyemak status kedudukan kewangan anda. Tetapi itu cara terhormat dan tidak menggambarkan status kedudukan sebenar anda. Samada banyak hutang atau tidak. Kalau orang yang jenis suka kumpul banyak hutang daripada kawan-kawan atau institusi… Read More »