5 terbaik dari Hidupringkas #11

By | 17/08/2013
Top 5

Seperti biasa saya senaraikan 5 tulisan terbaik dari Hidupringkas.com sepanjang 7 hari yang lalu untuk tatapan pembaca yang sekali sekala mengunjungi blog ini dan hanya mahu membaca apa yang paling banyak orang baca:

  1. Bagaimana bank perbodohkan anda – Mungkin ramai dah tahu bagaimana bank pinjam duit kita untuk beri orang lain pula pinjam. Tetapi cuba bandingkan terma pinjaman kereta yang selama ini membodohkan kita hidup-hidup. Baca lah artikel ini untuk lebih lanjut.
  2. Coretan Usahawan Hidup Ringkas – Sedikit perkongsian pengalaman hidup saya ketika kanak-kanak yang serba sederhana. Sudah takdir saya tidak lahir sebagai anak Sultan…bacalah, mungkin ada iktibar di sebaliknya.
  3. 5 langkah mujarab elak perceraian Samada anda belum atau sudah atau akan kahwin ini isu besar yang sedang dihadapi oleh bangsa kita yang beragama Islam. Walau berbagai usaha dilakukan tak ada hasil positif selain daripada menyukarkan lagi orang Islam nak berkahwin. Baca tulisan ini untuk elakkan cerai dan anda tak perlu dapatkan nasihat lain lagi. Insyallah!.
  4. Proses mudah mula berniaga – Nak mula berniaga sememangnya mudah. Siapa kata susah?, cuma nak berjaya dalam perniagaan yang sukar dan cukup mencabar penuh dengan ranjau dan duri. Lihat betapa mudahnya untuk mula berniaga dengan baca artikel ini.
  5. Tips henti kerja kerajaan dan berniaga – Bah beberapa minggu tajuk ini menjadi pilihan ramai. Mungkin ramai pegawai kerajaan nak berhenti kerja dan mulakan perniagaan agaknya. Tapi jika anda bukan pegawai kerajaan sebaliknya pekerja swasta, boleh gunakan tips sama untuk persediaan menjadi usahawan. Baca lah !
Jika anda ada sebarang komen atau tajuk tertentu yang mahu saya tulis atau anda sendiri ada tips usahawan atau kehidupan yang mahu dikongsikan di blog ini, sila bagi tahu kat bawah di runag komen.
Selamat membaca dan Selamat Istirehat di hujung minggu!
Author: Shubhi

Penulis ialah seorang usahawan yang berusaha untuk kekal hidup sederhana dan ringkas. Penulis memiliki beberapa syarikat yang diuruskan oleh kumpulan pengurusan yang hebat. Penulis juga aktif membimbing usahawan lain melalui Program HidupRingkas Biz Coaching.

18 thoughts on “5 terbaik dari Hidupringkas #11

  1. Jubah Murah

    Kawan2…. saya nak kater nie jer…. blog nie memang best …

    idea yg padat dan kupasan yg ringan .. memang x boring surf blog
    nie… (dah share kat fb) tq admin…
    Jubah Murah recently posted…Jubah MurahMy Profile

    Reply
    1. Mohd Shubhi Post author

      Maaf..baru perasan semua link broken. Baru migrate ke wordpress dan sedang bertatih-tatih belajar. Semua link dah dibetulkan. Terima kasih bagi tahu…selamat membaca.

      Reply
    1. Mohd Shubhi Post author

      Terima kasih bebanyak atas nasihat tuan. Saya sedang fikirkan samada nak letak atau tidak…TQVM

      Reply
    1. Mohd Shubhi Abdul

      Ya! kalau boleh elakkan pinjam dengan kadar tetap berdasarkan pokok…kebanyakan negara lain dah mengharamkan cara sebegitu. Negara kita masih diamalkan!

      Reply
  2. Zuan

    smoga tuan terus menulis dan menyebarkan ilmu baik kepada semua 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge